Klopjacht in Dominicaanse Republiek

De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn naar aanleiding van de vermeende dubbele moord op twee Nederlanders in dat land bezig met een klopjacht op de mogelijke daders. Een persoon is inmiddels aangehouden.

Opgepakt

De politie in de Dominicaanse Republiek arresteerde vrijdag al een mogelijke verdachte, in verband met de vondst van twee lichamen, afgelopen woensdag. Dit zouden mogelijk de lichamen van de Nederlanders Rachid Benbouker (33) en Cuma Ceviz (36) zijn. De politie meldt dat er tijdens dat onderzoek tenminste een persoon is opgepakt, die betrokken zou zijn geweest bij het doodschieten van de twee mannen. Zijn identiteit is tot nu toe niet bekendgemaakt.

Nog geen identificatie

Via de Amsterdamse stadszender AT5 laat een familielid van een van de mannen weten dat er nog geen officiële identificatie van de lichamen heeft plaatsgevonden. ‘Er is summier contact geweest met de autoriteiten daar, maar zij hebben nog niet laten weten dat het om mijn zwager gaat’, aldus het familielid. In de media in de Dominicaanse Republiek doen wel afbeeldingen van de paspoorten van de twee mannen de ronde.

Kuil

De met kogels doorzeefde lichamen werden woensdagavond gevonden in een metersdiepe kuil in de plaats Piedra Grande. Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat zij al op maandagavond om het leven zijn gebracht. Bij de plaats delict zijn twaalf kogelhulzen gevonden. De politie gaat ervan uit dat de slachtoffers ter plekke standrechtelijk zijn geëxectueerd en begraven. Foto’s van de uitgegraven lichamen van de twee mannen, slechts gekleed in ondergoed, verschenen al op het internet.

Geschokt

In de Dominicaanse Republiek wordt druk gespeculeerd over de moord, waar men in de regio van de vondst van de lichamen ‘geschokt’ door is. Er zouden verbanden zijn met internationale drugshandel, en een mogelijke wraak van drugshandelaren, die door verraad in de cel terecht zouden zijn gekomen. Bewoners hebben in de buurt van de grafkuil schoten gehoord, SUV’s zien rijden, en een graafmachine gespot.

Broer

Als het hier om Rachid Benbouker gaat, dan is dit het tweede familielid dat door drugsgeweld om het leven is gekomen. Rachid is de broer van Amsterdammer Mohamed Benbouker, wiens lichaam in december 2011 in het Noord-Hollands Kanaal werd teruggevonden. Hij bleek samen met twee andere drugscriminelen, Arjan Kools en Maurice Bouhuijs, in het dorp Purmerland te zijn doodgeschoten. Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat Benbouker twee van de daders had afgeperst en bedreigd. De in Amsterdam-Osdorp opgegroeide Mohammed Benbouker had een opmerkelijke lijfspreuk: ‘Ik sta met één been in de gevangenis, en met eentje in het graf.’

Lees hier meer

Twee Nederlanders geëxecuteerd in Dom. Rep. (VIDEO)