Ontsnapte tbs’er aangehouden (UPDATE 3)

De 42-jarige tbs’er die gisteren tijdens een fietstocht zich onttrok aan het toezicht, is vrijdagmiddag aangehouden in Rilland. In het begin van de middag werd van de man, die verbleef in de Pompekliniek in Nijmegen, een opsporingsbericht met foto verspreid, en hij werd mede daardoor herkend.

Fietstocht

De politie in Gelderland maakte jacht op een man die donderdag tijdens een fietstocht uit aan zijn tbs-begeleider ontsnapte. Het gaat om de veroordeelde kindermisbruiker Harry van E. die in de Pompe-kliniek (foto boven) in Nijmegen hoort te zitten. Hij is veroordeeld voor ontucht met zes minderjarige meisjes.

Harry van E. kreeg in 2013 tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat er een hoog risico op recidive was. Hij had al een eerdere veroordeling uit 2006 had voor het misbruiken van zijn buurmeisjes. Het OM omschreef hem destijds als ‘een man die op kinderen jaagt’. Hij mocht gisteren onder begeleiding een fietstochtje maken buiten de kliniek. Vervolgens nam hij de benen door plotseling een andere weg in te fietsen. Hij heeft even later nog gepind, daarna ontbreekt elk spoor.

Bezorgdheid

De politie werd door de begeleider meteen gealarmeerd en het Openbaar Ministerie bracht de slachtoffers en hun familie op de hoogte van zijn ontsnapping. Bij ouders van zijn toenmalige slachtoffers heerst bezorgdheid. De politie heeft een gespecialiseerd zoekteam ingeschakeld.