KLPD: Onderzoek Rijksrecherche Hillis

Het KLPD betreurt dat de rechercheurs van het observatieteam geen daders hebben kunnen aanhouden na de aanslag op Stanley Hillis. De beschieting van Hillis kwam volledig onverwacht, zegt het KLPD in een persbericht. De dienst bevestigt dat de observanten op de plaats aanwezig waren voor een afluister en en filmobservatie. Na de aanslag op H. heeft een tweede team geprobeerd de daders te volgen. Maar: ‘in de hectiek van het moment zijn de daders uit beeld geraakt. Alle activiteiten en verbindingen waren namelijk ingericht op een heimelijke afluisteroperatie.’

Daardoor konden de rechercheurs niet snel overschakelen om een arrestatie te verrichten. 

Het KLPD wil een aanscherping van de procedures in dit soort situaties, die is inmiddels in gang gezet.

De twee rechercheurs in de aanhangwagen hadden geen zicht op wat er buiten plaatsvond. Ze hoorden schoten maar konden zelf niet ingrijpen.

Een tweede team was op een watgrotere afstand aanwezig. Die stond zo ver weg dat niet konden zien of horen dat er een aanslag plaatsvond.

Op grote afstand was een politiehelikopter aanwezig. De heli probeerde de daders te volgen, schrijft het KLPD, maar kon niet vrij vliegen omdat de luchtvaartregels rond Schiphol dat onmogelijk maakten.

Het KLPD noemt het ‘zeer zorgwekkend’ dat in de media wordt gesuggereerd dat er binnen de politie en/of justitie sprake zou zijn van een lek naar de criminele wereld, zodat de de mordenaars ervan op de hoogte waren dat Hillis daar op zekere tijd aanwezig zou zijn.

Het KLPD ‘neemt dit hoog op’. Het Landelijk Parket heeft opdracht gegeven tot een onderzoek door de Rijksrecherche.

Hier het persbericht.