Rechter verbiedt publicatie boek Fred Ros-verklaringen

De rechtbank in Zutphen heeft dinsdagavond in kort geding besloten dat het boek met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros met een half jaar moet worden opgeschort. Het Openbaar Ministerie had een publicatieverbod geëist.

Advocaat Marnix van der Werf liet vanmiddag weten dat zijn cliënten Ali A. en Dino Soerel zich voegen bij het Openbaar Ministerie als eisende partij in het kort geding. Fred Ros heeft beide verdachten in het Passage-proces beschuldigd van betrokkenheid bij verschillende liquidaties.

Integraal

De kluisverklaringen van Fred Ros, kroongetuige in het Passage-proces, zouden vanaf woensdag als boek in de winkel liggen. Samensteller is misdaadjournalist Henk-Jan Korterink. De verklaringen van Ros zijn integraal overgenomen in het boek met hier en daar een duiding van Korterink.

De Ros-Tapes

De misdaadjournalist maakt in het boek in een keer het gehele dossier over de omstreden deal openbaar. Korterink: ‘Toen ik er wat van had gelezen, dacht ik maar één ding: dit is een boek. Dit wil iedereen weten die een beetje geïnteresseerd is in deze tak van de onderwereld.’

Verschillende media hebben in een eerder stadium fragmenten uit de verhoren gepubliceerd, maar nooit hele verklaringen. Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde op eerdere publicaties geagiteerd en riep op tot terughoudendheid want het publiceren van fragmenten uit de verklaringen zou schade toebrengen aan de waarheidsvinding in het proces.