Kluisverklaringen mogen toch geheim blijven

De rechtbank in Maastricht heeft het Openbaar Ministerie gered van groot gezichtsverlies. De rechtbank had eerder bepaald dat de verklaringen van kroongetuige Pascal H. openbaar gemaakt moeten worden in de zaak tegen vastgoedhandelaar Joep J., die fraude zou hebben gepleegd. Dit was onmogelijk omdat H. bij het hof in Den Haag had afgedwongen dat de verklaringen in de kluis moeten blijven tot hij toestemming geeft. De zaak dreigde daardoor vast te lopen, maar de rechtbank gaat nu toch akkoord met het verhoren van betrokkenen, waardoor de verklaringen in de kluis mogen blijven.

De rechtbank wil nu dat politieagenten en betrokkenen bij justitie worden verhoord over de kluisverklaringen. Justitie heeft altijd gezegd dat de verklaringen van H. niet zijn gebruikt in de zaak van Joep J., maar advocaat theo Hiddema heeft aanwijzingen dat dat wel zo is. H. wil niet dat zijn verklaringen worden gebruikt omdat hij en justitie het niet eens kunnen worden over zijn bewaking.

‘Niet pluis’

De rechtbank wil deze mogelijkheid uitsluiten. Daarom bepaalde de rechtbank eerder dat de rechter-commissaris, twee officieren van justitie en de advocaten rond het strafproces van vastgoedhandelaar Joep J. worden ingezien. Eerder deze maand bevestigde het hof echter dat alleen de rechter-commissaris de stukken mag inzien. De rechtbank neemt nu toch genoegen met verhoren van de betrokkenen.

Theo Hiddema, advocaat van Joep J., is boos over het besluit van de rechtbank. ‘Ik word nier niet vrolijk van. Als je je omdraait, worden alle stukken op het schaakbord verplaatst. Ik ben erg benieuwd naar de motivering. Dit is niet pluis, maar ik krijg er geen vinger achter’, aldus de advocaat tegenover De Limburger.

OM: getuigen komen

Een woordvoerder van de rechtbank heeft tegen de lokale krant alleen gezegd dat de rechtbank ‘het nodig’ vond om getuigen op te roepen. Het OM heeft al bevestigd dat de getuigen zijn opgeroepen en zullen verklaren.

Tegen Joep J. is in december 2,5 jaar gevangenisstraf geëist wegens fraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Politiebewaking voor kroongetuige

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

RC mag kluisverklaringen ook niet zien