‘Kluivert in de klauwen van goksyndicaat’

Patrick Kluivert staat al enkele jaren onder zware druk van een goksyndicaat. Hij bouwde een schuld van ruim een miljoen euro op, waar nu nog ruim 7 ton van openstaat. Dat blijkt uit een strafdossier waar De Volkskrant over beschikt.

Slachtoffer

Kluivert zou in 2011 en 2012 wekelijks grote bedragen hebben ingezet op de uitslag van  voetbalwedstrijden. Kluivert was toen trainer van de beloften van FC Twente. Hij zette ook geld in op het eerste van Twente, toen was dat niet verboden, maar nu wel. Met die weddenschappen verdiende hij 15.669 euro.

Kluivert is nu technisch directeur bij Paris Saint-Germain maar staat dus nog tonnen in het rood. De politie vond geen aanwijzingen dat Kluivert betrokken was bij matchfixing. Kluiverts advocaat zegt in de Volkskrant dat zijn cliënt ‘uitsluitend slachtoffer is in deze zaak’. Kluivert is geen verdachte geweest. Andere klanten – zoals zakenman Won Yip – worden ook niet vervolgd.

Verhoord

De vermeende leider van het syndicaat is Daniël van ’t H.. Justitie in Duitsland verdenkt hem wel van matchfixing daar. Op 16 februari 2015 arresteerde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vijf leden van het goksyndicaat en werden huiszoekingen gedaan in binnen- en buitenland. Later dat jaar is hij als getuige verhoord over zijn rol en de bedreigingen door het syndicaat. De zaak komt mogelijk eind dit jaar voor de rechter.

Het goksyndicaat had honderden klanten in Nederland. De weddenschappen waren ondergebracht bij gokbedrijven in Europa en Azië. Een van de gokbedrijven is het Britse Betin. Dat bedrijf ook verdachte.

Incasso

Vorig jaar zou ruim 7 ton als incasso-opdracht zijn verhandeld in de onderwereld. Daardoor weet Kluivert nu niet bij welke criminelen hij een schuld heeft. Kluivert zou zijn lastig gevallen door een vechtsportexpert. Toen hij assistent-bondscoach van Oranje was, tussen 2012 en 2014, hebben criminelen hem onder druk gezet, bijvoorbeeld met een geluidsopname waarin hij praat over zijn schuld. Het syndicaat dreigde de opname door te spelen aan de media.

Kluivert verklaarde in 2015 bij de FIOD dat hij zich niet bedreigd heeft gevoeld. Een vriend van Kluivert die hem met zijn schulden hielp heeft echter verklaard dat de bedreigingen ernstig waren.

De zaak lijkt los te staan van de strafzaak waarin zijn ex-vrouw betrokken was, samen met haar vriend Danny K. die nu in hoger beroep terechtstaat.

Zie ook:

Van Gogh dief dook onder bij Kluivert