Kmar focust op mobiele telefoon

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol kijkt steeds vaker in de mobiele telefoons van reizigers en verdachten. In 2014 heeft de Marechaussee op Schiphol bijna 40 procent meer mobiele telefoons van reizigers onderzocht dan in 2013.

Wob

Dat blijkt uit de resultaten van een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van bestuur (Wob) van Freedom Inc die het ministerie van Defensie heeft overlegd. In totaal kwam het afgelopen jaar 2276 keer voor dat de Marechaussee telefoons of simkaarten doorzocht. In 2013 kwam het 1642 keer voor dat een telefoon of simkaart werd doorzocht. Vanaf 2008 is het aantal ruim verdubbeld.

Verdachten

Wat de reden van de sterke stijging is blijkt niet. De Marechaussee voert controles uit bij reizigers maar heeft ook een politietaak en bekijkt daarom ook telefoons van verdachten. Daarnaast onderzoekt de Marechaussee soms werknemers die op de luchthaven werkzaam zijn. Hoeveel telefoons van niet verdachte reizigers zijn doorzocht, blijkt niet uit de gepubliceerde gegevens. De Marechaussee doorzoekt zelden andere apparaten, zoals laptops, van reizigers. Op luchthavens in de Verenigde Staten komt onderzoek van computerapparatuur veel vaker voor.