KNVB bevestigt matchfixing (VIDEO)

De afdeling integriteit van de KNVB heeft bewijs gevonden dat er in 2009 matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie. Na een jaar onderzoek worden daarmee al langer lopende geruchten bevestigd. Er is bewijs gevonden dat de wedstrijd Utrecht – Willem II uit 2009 is gefixt. Die eindigde in 1-0.

Spil in de verkochte wedstrijden is Ibrahim Kargbo, afkomstig uit Sierra Leone, die destijds bij Willem II speelde. Hij maakte afspraken met leden van het goksyndicaat in horecagelegenheden in Tilburg, om te spreken over betalingen en de resultaten van de wedstrijden. Kargbo probeerde vervolgens medespelers te overtuigen om mee te doen. Ook manipulatie van een benefietwedstrijd van Willem II tegen het nationale elftal van Sierra Leone acht de bond waarschijnlijk.

Miljoen

Een Aziatisch goksyndicaat heeft zeker een miljoen euro verdiend door spelers van Willem II om te kopen. De betrokken matchfixer is de Singaporees Wilson Raj Perumal (50), die wereldwijd honderden wedstrijden manipuleerde en daarvoor meermaals is veroordeeld. Hij betaalde spelers van de Tilburgse club in totaal ongeveer een ton om de wedstrijd Ajax-Willem II in 2009 met zeker drie doelpunten te verliezen. Ook zijn spelers van Willem II in hetzelfde jaar betaald om met minimaal twee doelpunten van Feyenoord te verliezen, maar dat mislukte. Willem II zou die wedstrijd moeten verliezen met zeker twee doelpunten verschil, maar het duel eindigde in 1-0. De omkoping van de Willem II-spelers is aan het licht gekomen na onderzoek van de Volkskrant.

Nationale elftal

De voormalige middenvelder van Willem II zou via spelers van het nationale elftal van Sierra Leone, Kargbo’s vaderland, in contact zijn gekomen met de matchfixers. Diverse spelers en officials van het nationale team stonden op de loonlijst van het goksyndicaat.

Toen Kargbo zei ook geïnteresseerd te zijn om aan de matchfixing mee te doen, vroeg het goksyndicaat hem om wedstrijden van Willem II te manipuleren.

Reactie

Kargbo zegt dat hij inderdaad is benaderd door matchfixers, en dat hij per mail contact heeft gehad met een lid van het goksyndicaat. Hij zegt dat hij nooit geld heeft aangenomen om te verliezen en dat hij de persoon waarmee hij contact per mail heeft gehad, nooit heeft ontmoet.

De middenvelder werd afgelopen zomer geschorst omdat hij ook wedstrijden zou hebben verkocht van het nationale team in 2008 en 2009. Over zijn huidige club, Atletico Clube de Portugal uit Lissabon bestaan grote zorgen binnen de UEFA. De club zou betrokken zijn bij matchfixing en Kargbo wordt aangemerkt als ‘risicospeler’.

Hoorzitting

Vandaag wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over corruptie in de sport. Bekijk hieronder beelden van Ajax-Willem II, een wedstrijd die ook verkocht zou zijn.

Lees ook:

OM doet onderzoek naar matchfixing

‘Matchfixer’ aan Duitsland overgeleverd