KNVB gaat frauderende voetbalclubs aanpakken

De Nederlandse voetbalbond gaat verenigingen die frauderen met de belastingaangifte uit de competitie halen. Tal van clubs zijn failliet gegaan of in de problemen gekomen met de belastingdienst vanwege zwarte betalingen aan spelers.

De KNVB zegt woensdagavond in een uitzending van Zembla dat clubs die ‘willens en wetens de boel hebben geflest, uit de competitie worden gehaald of teruggezet worden naar een lagere competitie’. Veel clubs betalen spelers, maar dragen niet altijd loonbelasting af over die vergoedingen.

In mei nog werden twee sponsors van derdedivisionist OFC uit Oostzaan gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Zij zijn inmiddels vrij, maar worden nog wel verdacht van het zwart betalen van spelers.

Pokeropbrengsten

In 2009 ging het Amsterdamse Türkiyemspor failliet, nadat zwarte betalingen van de later geliquideerde voorzitter Nedim Imaç hadden geleid tot een gigantische belastingschuld. Vier jaar geleden hield de Haarlemse voetbalvereniging Young Boys van voormalig IRT-informant Kris J. op te bestaan. J. en twaalf medeverdachten worden veroordeeld voor onder meer het organiseren van illegale pokeravonden bij Young Boys, afpersing, witwassen, bezit van softdrugs, wietkwekerijen en verboden wapenbezit. J. kreeg twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Met de pokeropbrengsten moesten schulden van de club worden afgelost.

Volgens Zembla vordert de belastingdienst over de periode na 2009 tot nu bijna 8 miljoen euro aan niet betaalde belasting van zeven failliete amateurclubs. Volgens de fiscus is daarvan bijna 2 miljoen nooit meer te innen, omdat er niets meer te halen is. De resterende 6  miljoen euro probeert de fiscus op dit moment nog binnen te halen.

De uitzending is woensdagavond om 21.15 uur op NPO2.