Kobus Lorsé aangehouden voor moord Wassink

De politie heeft in het onderzoek naar de dood van de 45-jarige Roosendaler John Wassink dinsdagmorgen vroeg de 70-jarige Kobus Lorsé aangehouden. Dat heeft de politie vanmorgen in een persbericht bekendgemaakt. De “zigeunerkoning” Lorsé is in een woning in Rijsbergen opgepakt en zit in alle beperkingen vast.

Sporenonderzoek

Zijn advocaat Ed Manders zegt niet inhoudelijk te kunnen reageren: ‘Ik vind het wel opmerkelijk dat er beperkingen gelden en dat er toch een persbericht wordt uitgedaan.’ Er vinden vandaag volgens de politie ook drie doorzoekingen plaats in respectievelijk Roosendaal, Rijsbergen en Rotterdam. In de Brabantse plaatsen wordt ook een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld.

Vriendin

Wassink (foto rechts) is op maandag 28 juli 2014 in zeil verpakt aangetroffen in het Markkanaal bij Terheijden. Hij bleek te zijn doodgeschoten. Wassink had een autohandel aan het Spectrum in Roosendaal en woonde in een stacaravan op het terrein. Medewerkers van de technische recherche vonden in de woonwagen bloedsporen. Hij leefde gescheiden van zijn vriendin, de vader van Kobus Lorsé.

Tips

De politie zegt dat naar aanleiding van uitzending van opsporingsprogramma’s elf tips binnen zijn gekomen. Door intensief tactisch en technisch recherche onderzoek kwam Lorsé in beeld. Lorsé gaf vorig jaar in Panorama een uniek interview over de zaak waarin hij expliciet stelde dat hij niet schuldig was aan de moord op zijn schoonzoon. Hij deed dat nadat hij beschuldigd was van de moord op Wassink door de zakenpartner van Wasskink die vastzat in verband met de verdwijning van een Belg.

EBI

Lorsé gold lange tijd als een soort staatsvijand omdat hij zaken zou hebben gedaan met Desi Bouterse. Hij is voor maar één partij cocaïne veroordeeld: 357 kilo cocaïne op een houttransport uit Suriname in 1991, in de haven van Rotterdam. Lorsé had goede contacten met de regering in Suriname. Hij zegt dat hij alleen in hout handelde. Kobus Lorsé kreeg twaalf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen gulden. Hij was één van de langst zittende gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij bracht er zeven jaar door.

Zie ook:

Verdachten verdwijning Jelle Leemans weer vrij

Onderzoek bloedsporen Jelle Leemans