‘Koelbloedige moordenaars met geen enkel moreel besef meer’

Officieren van justitie Hetty Hoekstra en Ank van de Venn eisten vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tegen Zakaria ‘Freaks’ Z. (25) 15 jaar cel en tegen medeverdachte Abderrahmane ‘Sous’ el B. 25 jaar cel. Freaks zou betrokken zijn geweest bij 1 mislukte moordaanslag, Sous bij 3 mislukte liquidatiepogingen.

De officieren omschreven de 2 verdachten als ‘niets ontziende, koelbloedige moordenaars met geen enkel moreel besef meer’, aldus Het Parool. Hoekstra: Beide verdachten ‘vulden hun dagen’ met het voorbereiden of uitvoeren van ‘brute’ liquidaties. Dat de nu relevante moordplannen mislukten, was ‘niet aan de verdachten te danken’.

Mercedes

Zowel Sous als Freaks zouden volgens het Openbaar Ministerie in april 2016 Nouredine A., alias Hitler, onder vuur hebben genomen toen hij in zijn donkerkleurige Mercedes zat op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West. Het OM beschouwt Zacharia Z. als de daadwerkelijk schutter.  El B. zou hand- en spandiensten hebben verricht, zoals het verschaffen van een peilzender. Nouredine overleefde de aanslag mede omdat de gebruikte Kalasjnikov na enkele schoten verder weigerde.

IJshamer

In de zaak IJshamer, zoals het onderzoek naar de liquidatiepoging op Nouredine A. heet, ziet het OM onder andere bewijs tegen de 2 verdachten in pgp-berichten. Die berichten werden gevonden op de server van Ennetcom en kwamen boven water in het onderzoek naar de liquidatie van Chahid Yakhlaf, die op oudjaarsdag 2015 werd doodgeschoten in Kerkdriel. Overigens heeft Zakaria Z. samen vast gezeten met het doelwit van deze aanslag, Nouredine A.

Volkswagen Polo

Voordat Chahid Yakhlaf in 2015 werd geliquideerd werd er op 1 november 2014 ook al een poging ondernomen om hem dood te schieten. Dat gebeurde in de Poortdreef in Almere. Yakhlaf wist toen te ontkomen. Het OM verdenkt Abderrahmane El B. ervan een rol te hebben gespeeld in de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren. Het baseert zich onder andere op afgeluisterde OVC-gesprekken die zijn opgenomen in een Volkswagen Polo. In die gesprekken lijkt El B. te beschikken over daderkennis. Zo zegt hij dat de wapens die werden gebruikt in de kofferbak van de vluchtauto werden gegooid. In de uitgebrande BMW die na de mislukte liquidatiepoging werd terug gevonden, lagen inderdaad automatische vuurwapens.

‘Dat zijn domme foutjes toch?’

Abderrahmane El B. zou ook nog te maken hebben met een derde liquidatiepoging – die ook mislukte. In de zomer van 2016 werden Mike I. en Quincy S. van de weg geplukt toen ze met hun BMW onderweg waren naar Almere om iemand te liquideren. I. en S. zijn daarvoor inmiddels veroordeeld. Zoals gezegd, zou ook Abderrahmane El B. een rol hebben gespeeld bij deze liquidatiepoging. Het OM baseert de verdenking onder andere op de eerder genoemde afgeluisterde gesprekken in de Volkswagen Polo. Daaruit zou blijken dat El B. bezig is met het voorbereiden van een liquidatie. Zo wil hij niet gezien worden door beveiligingscamera’s als hij gaat tanken: ‘Dat zijn domme foutjes toch?’ zegt hij letterlijk. De verdachte heeft eerder in een verhoor verklaard dat er geen sprake was van een voorgenomen liquidatie, maar van een geplande incasso. Het beoogde doelwit heeft dat laatste tegengesproken.

Lees ook: ‘We konden iemand vegen bro, maar gen vervoer