Koffie drinken bij de diamantair

De officier van justitie in Amsterdam heeft vorige week 30 maanden cel geëist tegen Wiebe W. (64) wegens afpersing, witwassen en wapenbezit. Voor de juwelier-diamantairs Alex B. (62) en J. M. (63) was de eis respectievelijk 18 en 6 maanden. Het Openbaar Ministerie noemde de activiteiten van het drietal verweven met zware georganiseerde criminaliteit in Amsterdam.

(foto archief)

Door @Wim van de Pol

Groot materieel

Daarmee komt mogelijk snel een einde aan een sinds 25 november 2008 slepende rechtszaak. Op die dag viel de politie met uitzonderlijk groot materieel en menskracht binnen in een diamantairszaak Meents & Bakker in Amstelveen. De politie bleef de gehele ochtend met tal van voertuigen ter plaatse om forensisch onderzoek te doen.

Gepantserd

De achterkant van de winkel die extra beveiligd was en voorzien van gepantserd glas werd voor zonsopgang met een explosief geopend. Uit observatie was gebleken dat in de zaak dagelijks, volgens de officier van justitie een keur aan ‘criminelen’ voor openingstijd naar binnen ging. Veelal gingen personen naar binnen met halfvolle plastic tasjes en kwamen zonder bagage weer naar buiten. Zo viel de naam van M. P. In verklaringen spraken betrokkenen van ‘gezellig koffie drinken’.

600.000 euro 

Geldbedragen en andere uit criminaliteit voortgekomen goederen zouden zijn witgewassen, hoewel het Openbaar Ministerie niet in kaart heeft kunnen brengen wat de herkomst was van het geld dat in de kluis werd aangetroffen. In de zaak werd een geldbedrag van ruim 600.000 euro gevonden en verder dure horloges en een doos met diamanten ter waarde van een paar honderdduizend euro.

Woekerleningen

Wiebe W. zou middels woekerleningen in totaal acht mensen hebben afgeperst, onder wie vader en zoon Ariën K.. Hij zou hebben gedreigd met zijn status als oud-kickbokskampioen, vriendschap met Willem Holleeder en hebben voorgespiegeld dat Hells Angels alles kort en klein zouden komen slaan bij de slachtoffers. Wiebe W. wilde tegenover de rechtbank niet verklaren hoe het kon zijn dat hij en zijn vriendin een jaarinkomen van slechts 20.000 euro hadden maar wel beschikten over luxegoederen en een hoog welstandsniveau.

Stoet

Het heeft erg lang geduurd voordat de zaak voor de rechter is gebracht en de redelijke termijn is dan ook verstreken, maar dat ligt buiten de schuld van het Openbaar Ministerie, aldus de rechtbank. De reden voor de vertraging zijn wisselingen van rechter-commissarissen en een stoet aan getuigen die moesten worden gehoord.