Burgemeesters bang voor coffeeshop-kartels

In Limburg kijken gemeentelijke overheiden met argusogen naar de uitbreidingen van één uitbater van coffeeshops, die een hele rij coffeeshops in Roermond, Hoensbroek, Sittard-Geleen en Venlo over zou willen nemen. Volgens dagblad De Limburger spreken burgemeesters in de streek over ‘een soort maffia’. 

 

Vrijdag is er een vergadering over de kwestie geweest van de Noord- en Midden-Limburgse burgemeesters, politie en justitie. Het gaat om een zekere Peter Hendriks die zou werken aan de overname van zeven coffeeshops.

Burgemeester Van Beers van Roermond zegt te vrezen voor machtige conglomeraten en kartelvorming die prijsafspraken en monopolieposities voor coffeeshops in de hand zal werken.

Korpsbeheerder Hubert Bruls van de politie Limburg-Noord heeft gezegd dat er een onderzoek komt door de RIEC’s (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) die belast is met het opsporen van criminele samenwerkingsverbanden en adviseert over toepassing van de Bibob-wet, waardoor vergunning van ondernemers die banden zouden hebben met criminaliteit kunnen worden geweigerd.

Het RIEC-Limburg kwam met de informatie over de kartelvorming in Roermond.

In De Limburger ontkent Roermondenaar Peter Hendriks dat hij bezig is met overnames op grote schaal. ‘Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd. Door de komst van de wietpas moet ik 45 mensen ontslaan. We moeten klanten gaan registreren, actief gaan discrimineren. Dat zal klanten vanwege privacy afschrikken om nog te komen.’

Hendriks exploiteert al jaren de coffeeshops Skunk in Roermond en Skunk in Sittard. ‘Sky in Roermond heeft mij gevraagd samen te werken, dat is alles.’