Koffiezaak honk zware criminelen

Een recente liquidatiepoging en een aanslag met een molotovcocktail deden burgemeester Van der Laan van Amsterdam dit weekeinde besluiten om een koffiezaak in zijn stad te sluiten. De horecagelegenheid was de laatste jaren het thuishonk geworden van een groep zware criminelen.

Angst voor crimineel geweld

Een week geleden klonken er salvo’s in de omgeving van koffiehuis Crema Espresso, in de Amsterdamse Diamantbuurt. De 26-jarige crimineel die daar op de ochtend van 1 april werd neergeschoten, bleek een vaste klant van de zaak. Naar aanleiding van de schietpartij besloot de eigenaar van de koffieshop zijn zaak voorlopig te sluiten. Bij de politie gaf hij aan dat hij dit deed ‘uit angst voor crimineel geweld’. Het Parool meldt dat de eigenaar eerder al een aantal kopstukken uit de criminele groepering de toegang had geweigerd, omdat zij zich steeds dominanter zouden hebben gedragen in zijn zaak.

Aanslag

Maar dinsdagavond was het weer raak. Toen werd geprobeerd de zaak in brand te steken met een molotovcocktail. Nog niet duidelijk is of het hier om een revanchepoging van de criminelen ging op het sluiten van hun thuishonk. De politie onderzoekt dit. Hoewel de aanslag mislukte, besloot de burgemeester vrijdag de zaak officieel voor onbepaalde tijd dicht te laten timmeren. De recherche stelde al eerder vast dat 15 criminelen met een fors strafblad en hun handlangers, er regelmatig op de koffie kwamen: ‘De locatie was van enorm belang voor de groep.’ Omwonenden hadden aangegeven aan dat ze hun huis soms niet uit durfden, uit angst voor de criminelen.

Broeinesten

In Amsterdam zijn de laatste jaren vaker horecagelegenheden gesloten, nadat zij tot broeinesten van de georganiseerde misdaad waren verworden. Dit ging dan vooral om shisha-lounges waar geweld plaatsvond. Voorlopig dieptepunt hierin was de vondst van het afgehakte hoofd van een 23-jarige man, op 9 maart van het vorig jaar, voor de deur van een lounge aan de Amstelveenseweg.

Fout volk

Café-uitbaters worden steeds vaker bedreigd en afgeperst door criminelen. Dat blijkt uit onderzoek dat justitie de laatste jaren deed naar de activiteiten van criminele netwerken en motorbendes. Criminelen gebruiken cafés en restaurants daarnaast ook voor het witwassen van misdaadgeld, aldus het Openbaar Ministerie. Een uitbater moet volgens Horeca Nederland opletten met welke zakenpartners hij in zee gaat, en wat voor personeel hij in dienst neemt, om geen hang-out voor fout volk te worden.