Kofi Annan wil cannabis legaliseren

Voormalig VN-chef Kofi Annan wil de criminaliteit rond marihuana terugdringen door de drugs te legaliseren. Dat staat in een rapport dat hij samen met een aantal prominente oud-politici heeft geschreven. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd in New York. Volgens hen is de oorlog tegen drugs nagenoeg mislukt en zijn er fundamentele hervormingen nodig van het drugsbeleid in en buiten de Verenigde Staten. Tijd dus voor Kofishops.

In de commissie zitten, behalve Annan, onder meer de voormalige presidenten van Brazilië, Fernando Cardoso, César Gavira (Colombia), Ernesto Zedillo (Mexico) en de Britse hippie-miljardair Richard Branson. In het rapport schrijven ze ondermeer dat het cannabis-beleid moet worden versoepeld en roepen ze op ”te stoppen met de criminalisering, marginalisering en stigmatisering van mensen die drugs gebruiken maar niemand kwaad doen”.

Nederland wordt ook geciteerd als lichtend voorbeeld voor het nieuwe drugsbeleid. In ons land zou zijn aangetoond dat de legalisering van weed niet leidt tot meer cannabis gebruik en niet tot grotere problemen met hard drugs. Maar de nieuwe politieke maaatregelen van minister Opstelten, zoals de weedpas, zijn nog niet in het rapport verwerkt.

De groep stelt ook voor om drugsverslaving als gezondheidsproblematiek te beschouwen en de vraag naar drugs te verminderen door educatieve initiatieven en legalisatie van cannabis.

De Amerikaanse regering heeft afwijzend gereageerd op het plan. De VS noemen het rapport misplaatst. Vooral de aanbeveling om drugs te legaliseren en drugsgebruikers niet langer te criminaliseren, valt verkeerd in Washington.