Kogelbiefstuk met Rooie Ron (video)

De restaurants waar criminelen eten bepaalt mede hun status in het criminele circuit. Dat concludeert misdaadjournaliste Marian Husken in het boek ‘Crimineel Eten‘ dat donderdag verschijnt. In EenVandaag was een gesprek te zien met Husken en met wiethandelaar “Rooie” Ron de Jong, die vertelt over een legendarisch diner in het Okura-hotel met zijn criminele vrienden.


Sopranos

Als criminelen ergens verzot op zijn dan is het wel lekker eten. Niet alleen in films als The Godfather of in series als The Sopranos wordt copieus getafeld, ook in werkelijkheid laten maffiosi zich graag een exquise stukje vlees, vis, gevogelte of zeefruit voorschotelen – uiteraard afgeblust met een mooi flesje wijn. Marian Husken biedt in haar jongste boek letterlijk een kijkje in de keuken van de onderwereld en ontdekte dat een dure maaltijd voor een beetje crimineel de perfecte manier is om zijn weelde te tonen en te laten zien wie er ‘the boss’ is.

New York

Husken reisde voor dit boek naar New York en Italië om aan te schuiven in louche restaurants uit de begindagen van de maffia en traceerde de favoriete stekjes van onze eigen polder- en mocromaffiosi. Ze doet zelfs een boekje open over de onalledaagse eetgewoontes die gangsters er in de gevangenis op nahouden.