Komt er een afgiftepunt voor drugsafval?

In de provincie Noord-Brabant werken ambtenaren aan een plan om criminelen ertoe te bewegen om drugsafval te dumpen op een speciale lokatie: een “drugsluik”. Zo kan worden voorkomen dat steeds meer chemisch afval in de natuur en op particuliere grond wordt achtergelaten. Dat schrijft BN/De Stem.

Brief

Een projectgroep wil dat er een anoniem afgiftepunt komt. Het idee staat in een brief die de burgemeester van Bergen op Zoom naar zijn gemeenteraad heeft gestuurd. Bij de provincie denkt men al na over het idee sinds 2016. Voordeel: minder schade aan het milieu en geen opruimkosten.

Haken en ogen

Maar er zitten wel haken en ogen aan zegt een politiewoordvoerder in BN/De Stem. ‘Het probleem is dat je op deze manier andere aspecten van drugscriminaliteit gedoogt: de gevaren van de illegale labs, de pillen die een gevaar zijn voor kinderen, het gevaar voor de volksgezondheid.’

De dump van drugsafval speelt met name in Brabant.

De PVV in Provinciale Staten van Brabant stelde eerder voor om camera’s in natuurgebieden op te hangen. Maar het zou veel te duur zijn om op een effectieve manier met camera’s te controleren.