Komt het ware verhaal over de aanslag op Wittenburg nu boven?

De arrestatie van een verdachte in de zaak van de dodelijke schietpartij in Amsterdam-Wittenburg zet aan het denken. De man is ook verdacht van een bloedige aanslag in Amsterdam-Zuidoost een goede week eerder. Toeval of niet: op de fatale avond was er een groep rappers uit Zuidoost in het buurthuis.

Door Wim van de Pol

De politie heeft naar buiten gebracht dat vermoedelijk de 19-jarige Gianni L. het doelwit van de aanslag was. De toenmalige burgemeester van Amsterdam ad interim – Jozias van Aartsen – legde de jongen zelfs een gebiedsverbod voor de wijk op. De volstrekt niet criminele Mohamed Bouchikhi (17) werd doodgeschoten

Er was altijd al iets opvallends aan de gang van zaken in die dodelijke minuten in het buurthuis op 26 januari van dit jaar. Want als Gianni L. het werkelijke doelwit was: waarom schoten de gemaskerde schutters hem en een meisje met enkele kogels neer om vervolgens de meeste tijd in het buurthuis nog zoekend door te brengen? Waarom schoten ze pas daarna de onschuldige Bouchikhi dood die zich samen met een handvol anderen schuil hield in een kantoortje.

Waarom gaven de schutters Gianni L. geen genadeschot om er zeker van te zijn dat hun doelwit dood was?

Onder bureaus

Auteur van het boek de MocroMaffia, Wouter Laumans, schrijft donderdag in zijn column in de stadseditie van De Telegraaf dat de gemaskerde mannen, waarvan er één een AK-47 bij zich had, ‘Waar is die kankernigger?’ hebben geroepen. Daarna schoten ze op L. en daarna liepen ze zoekend rond om te eindigen in een kantoortje waar mensen onder bureaus zaten. Daar was geen plaats meer voor Mohamed. Hij hield zijn handen voor zijn gezicht en werd beschoten. Mogelijk dacht de schutter dat de jongen degene was die hij zocht, mogelijk zat hij zwaar in de stress.

Maar Mohamed was geen ‘nigger’.

Rappers

Laumans schrijft dat mensen op Wittenburg inmiddels denken dat Gianni L. ten onrechte en gebiedsverbod kreeg omdat hij niet het doelwit was.

Volgens Laumans zat die avond in het buurthuis in een zijkamertje naast de toegangsdeur een groepje rappers muziek op te nemen. Het verhaal gaat dat één van deze rappers betrokken was bij een hoogoplopend conflict over een gestolen partij cocaïne in Amsterdam-Zuidoost. En dat die man op Wittenburg was ondergedoken. Was hij dan eigenlijk het doelwit?

Recherche

Als de schutters die januari-avond de deur waar de rappers zaten per abuis voorbijliepen konden ze de ‘nigger’ misschien niet vinden. En beschoten ze mogelijk door spanning, stress en frustratie de verkeerde mensen.

Of de rappers na de schietpartij direct de benen hebben genomen is niet bekend. Mogelijk wel. De vraag is vooral of de recherche ook de aanwezigheid van het groepje rappers aanvankelijk heeft gemist. En nu de puntjes is gaan verbinden: naar Amsterdam-Zuidoost.