Komt Sinaloa-kopstuk op vrije voeten? (VIDEO)

De regering van de Verenigde Staten heeft Héctor Luis Palma Salazar, Alias El Güero (de Blonde) zoals aangekondigd overgebracht naar Mexico. Daar zal het voormalige kopstuk van het Sinaloa-kartel mogelijk op termijn op vrije voeten komen.

Zwaar bewapend

Palma heeft in de VS zijn gevangenisstraf uitgezeten nadat hij in 1995 werd gearresteerd in Mexico. Woensdagmiddag kwam Palma Mexico over de weg binnen in Matamoros, een grensplaats in het noordoosten van Mexico. onder zwaar bewapend escorte van mariniers ging hij naar de extra beveiligde inrichting van El Altiplano bij Mexico-Stad, de gevangenis waaruit zijn kompaan Joaquín “El Chapo” Guzmán in 2015 ontsnapte.

Moorden

Amerikaanse officieren van justitie hebben publiekelijk de vrees uitgesproken dat El Guero opnieuw de leiding van het kartel zal overnemen. Die druk heeft bij het Openbaar Ministerie in Mexico geleid tot koortsachtig overleg over de vraag of Palma langer kan worden vastgezet. Hij wordt in verband gebracht met twee moorden in de deelstaat Nayarit, in het westen van Mexico. Er loopt geen onderzoek naar drugsverdenkingen tegen Palma.

Palma gaat nu in voorlopige hechtenis voor de twee moorden maar het is sterk de vraag of die zaak rondkomt, zo stellen Mexicaanse media.

Meer over de geschiedenis van Palma en Sinaloa:

Oprichter Sinaloa-kartel terug naar Mexico

Video van overdracht bij een brug in Matamoros vanaf 1’20”: