Koninklijke Marine pakt 1450 kilo

Het stationsschip Zr. Ms. Amsterdam heeft eerder deze week 1.450 kilo cocaïne onderschept. Op volle zee is een go fast-bootje aangehouden dat op weg was van de noordkust van het Zuid-Amerikaanse vasteland naar de Dominicaanse Republiek of Haïti. De volgeladen drugssmokkelboot werd waargenomen door sensoren aan boord van de Amsterdam. Daarna steeg een NH90 helikopter op en werden de vier opvarenden van de drugsboot aan boord van de Amsterdam gebracht. De NH90 is dit jaar voor het eerst in het Caribisch gebied ingezet.

 

De vangst van meer dan een ton coke is aanzienlijk, meestal gaat het bij dergelijke onderscheppingen om een paar honderd kilo minder. Volgens het ministerie van Defensie is de waarde in Europa ruim 40 miljoen euro.

De Koninklijke Marine patrouilleert in het Caraïbisch gebied in samenwerking met andere landen onder leiding van het Southern Command van de Amerikaanse krijgsmacht, op zoek naar drugsboten, in de Operatie Martillo. Dit jaar is er door de Marine in het gebied meer dan 10.000 kilo cocaïne gevonden. Onbekend is hoeveel drugs er niet wordt gepakt.