Koos H. mag terug naar de tbs-kliniek

Koos H. wordt van de gewone gevangenis weer teruggeplaatst naar een tbs-kliniek. De tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar heeft een procedure gewonnen bij de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). In een tussenvonnis stelt de raad dat H. in de gevangenis “niet optimaal [kan] verblijven”. H. is niet tot tbs veroordeeld, daarom is de uitspraak van de RSJ opmerkelijk. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie is niet ingenomen met dit tussenvonnis. Een tbs-plaats is duurder dan de gevangenis. Teeven wil daarom geen levenslang veroordeelden in de tbs geplaatst zien, temeer omdat mensen als Koos H. als ‘onbehandelbaar’ zijn beoordeeld.

Koos H. is in 1982 veroordeeld voor de moord op drie jonge meisjes. In april vorig jaar zond het programma Peter R. de Vries een aantal programma’s uit waarin opnames van H. zaten verwerkt die waren gemaakt met een verborgen camera.

H. schokkende sprak over de moorden waarvoor hij was veroordeeld en over een aantal onopgeloste levensdelicten. Koos H. bleek ook pornofilms te kunnen bekijken.

Ook had H. opvallende contacten met een Haagse rechter, die hem diensten leek te verlenen.

Na die opnames in de tbs-kliniek werd H. verplaatst naar een gevangeniscel maar hij ging daartegen in beroep, naar verluidt met hulp van Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf. Het definitieve besluit van de RSJ valt binnenkort. Dan is beroep niet meer mogelijk.

H. is in een tbs-kliniek terechtgekomen omdat zijn detentie praktische problemen opleverde, in jargon heet dat ‘detentieongeschiktheid’.