Koperdieven in het groot

De Guardia Civil heeft in Madrid en Toledo 14 personen aangehouden (zes anderen zijn ook verdacht) omdat ze betrokken zouden zijn bij de diefstal van ruim 33 ton koperdraad. In het onderzoek is een vrachtwagencombinatie in beslag genomen met 25 ton koper aan boord die op het punt stond naar Rotterdam te vertrekken.

Verder werden zes personenauto's, twee bestelwagens, een motor en verschillende professionele gereedschappen en werktuigen in beslag genomen.

Telefoonbedrijf

Volgens de Guardia Civil handelt het om een criminele organisatie die bestond uit Spanjaarden, Portugezen, een Braziliaan en een Colombiaan. De hoofdverdachte is een oud-werknemer van een bedrijf die aanleg van electriciteitssystemen verzorgde voor een groot telefoonbedrijf.

Bestelwagens

De koper kabel werden overal in het land gestolen uit ondergrondse installaties van het telefoonbedrijf waar meerdere kabels samenkwamen. De daders waren gekleed als werknemers van het telefoonbedrijf en beschikten ook over bestelwagens die sterk leken op die van het van het telefoonbedrijf.

Loods

Tijdens de diefstallen werd de straat afgezet met paaltjes en linten alsof er een normale onderhoudsploeg aan het werk was. In een loods in Toledo werden de kabels afgeleverd en het koper gescheiden van de kunststof mantel.