Koperroof: treinverkeer Schiphol plat

Luchthaven Schiphol is met de route vanaf het Centraal Station Amsterdam en -Zuid vanmorgen niet bereikbaar doordat dieven in de nacht van donderdag op vrijdag koper langs de spoorlijn hebben gestolen. Er is ook brand ontstaan waardoor vele tientallen meters kabel zijn gesmolten. De koperdieven sloegen toe tussen Schiphol en de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam Lelylaan.

Spoorloos

Kabels, leidingen en spoorbeveiligingssystemen zijn flink beschadigd', zei een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail in het NOS Radio 1 Journaal. De daders zijn vooralsnog spoorloos. Herstelwerk begon al vannacht maar zal pas vrijdag overdag zijn voltooid. 

5 euro

Koper is een goede geleider van stroom.Het is de koperdieven te doen om onder meer sein- en wisselkabels maar ook om andere elementen die worden geïnstalleerd rond de elektrische geleiding. De diefstallen zijn doorgaans georganiseerd door groepjes die op grotere schaal werken. De koperprijs is momenteel zeer hoog. Een kilo oud koper levert rond de 5 euro op.

Gedaald

De spoorwegen hebben vaak te maken met koperdiefstal en hebben maatregelen getroffen door nachtelijke patrouilles en camerabewaking. Het aantal koperdiefstallen op het spoor is de afgelopen jaren gedaald, volgens de ProRail. Op veel andere plaatsen waar koper is verwerkt, meestal in installaties van elektriciteitsbedrijven wordt koper gestolen.