Everink getuigt binnenkort bij RC

Wie Koen Everink precies geschopt en geslagen heeft is nog lang niet duidelijk. Het zal de rechtszaak waar deze mishandeling aan de orde komt tot een spannende puzzel maken. Verklaringen over het gebeurde spreken elkaar op essentiële punten tegen. Zo is er de verklaring van Ferhat Y. die nú zegt dat hij heeft geprobeerd Badr Hari te stoppen, Hari ontkent dat. Een ander probleem is dat Everink was omringd door verschillende mannen in een hoek van de skybox waardoor getuigen slecht zicht hadden op het slaan en schoppen. Met tussenpozen wordt deze weken een hele reeks getuigen bij de rechter-commissaris gehoord.

Eén van de getuigen die de mishandeling van Koen Everink zag gebeuren zat op de bank in de skybox naast Estelle Cruijff. Tijdens de mishandeling zouden ze samen toe hebben gekeken. In deze verklaring, die Crimesite heeft ingezien, staat dat Everink een kopstoot kreeg en daardoor op de grond viel. De man die de kopstoot gaf was ‘groot, gespierd en had gezichtsbeharing, een baard’. Op het moment van de mishandeling waren er zeven mensen in de skybox, zegt de getuige. Dat komt niet helemaal overeen met de waarneming van een andere getuige die spreekt over zes mensen. 

De getuige zegt verder niet te hebben gezien dat Everink door anderen werd mishandeld dan de man met de ‘baard’. Hij weet ook niet wie Everink de skybox heeft uitgegooid. De getuige verklaart wel op naam. 

Een andere (anonieme) getuige zegt ook op de bank te hebben gezeten naast Estelle Cruijff. Deze getuige zegt zich niet veilig te voelen ‘wanneer zijn indentiteit bekend zal worden bij de mensen die mogelijk betrokken zijn bij de mishandeling’. Estelle Cruijff stond eerst aan het einde van de bar, aan de kant van het balkon. Na enige tijd ging zij ‘op de hoek van bank’ zitten. Deze getuige zegt dat een paar minuten voor het incident vijf mensen in de box waren. Ook deze getuige zegt de mishandeling te hebben waargenomen, en Estelle Cruijff ook. Everink stond ingesloten door drie mannen tegen de muur die achter de bar loopt. Ook deze getuige spreekt van een kopstoot.

Hij gaat verder met te zeggen dat één van de mannen ‘duidelijk langer en breder’ was dan de andere twee en een ‘gespierd lichaam’ had. Wie de kopstoot gaf vertelt deze getuige niet, hij zegt dat het de man was die het ‘dichtst’ bij Everink stond. Hij bevestigt dus de mening van de andere getuige die stelt dat Everink na de kopstoot op de grond viel. Daarna werd er ‘diverse keren’ op het slachtoffer getrapt. Maar hij zegt niet te weten hoeveel – en welke mannen – mannen er trapten. Er werd ook ‘gestampt’ op het slachtoffer.

Hoe vaak er is gestampt en door wie dat gebeurde zegt de anonieme getuige niet te weten. De getuige zegt niet te hebben gezien waar de mannen zijn gebleven. Hij is na de mishandeling door de toegangsdeur naar buiten gelopen. ‘Ik kende Badr Hari niet’, zegt hij maar heeft wel een foto van hem in de krant gezien. Of Hari deelnam aan de mishandeling kan hij niet zeggen. Hij heeft ook niet gezien dat Badr Hari in de skybox aanwezig was met Estelle.

Ferhat Y. zegt nu dat hij heeft geprobeerd Badr Hari te stoppen, nadat hij eerst wekenlang zweeg. Die bewering komt in ieder geval niet overeen met wat slachtoffer Everink heeft verteld. Als andere getuigen deze verklaring nu zouden ondersteunen is daar wel een vraagteken bij te zetten: vanaf andere plaatsen in de skybox, en in ieder geval vanaf de bank, was de plaats van de mishandeling slecht te zien, doordat de bar deels het zicht benam.

Bij de politie hebben bovenstaande getuigen de naam Badr Hari in ieder geval niet genoemd. De vraag is wat zij tegenover de rechter-commissaris, de advocaten en officier van justitie hebben verklaard of nog zullen verklaren. 

Over een paar weken zullen Koen Everink, en ook de vrouw met wie deze aan de bar aan het praten was, worden gehoord.

Zie ook:

Puzzelen met beelden en getuigen