Kopstuk Italiaanse maffia gepakt in Uruguay

Rocco Morabito (foto), een van Italië’s meest gezochte maffiosi, is aangehouden in Uruguay. De Italianen waren al 23 jaar naar hem op zoek. Morabito, die ook wel De cocaïne koning van Milaan wordt genoemd, is een kopstuk van de ‘Ndrangheta. Hij werd in een hotel in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, gearresteerd.

Morabito zou sinds 2002 in Uruguay verblijven. Hij woonde in een villa in een luxe resort in Punta del Este, zo’n 140 kilometer buiten Montevideo (tekst loopt door onder foto).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens de Uruguayaanse autoriteiten zou de maffiabaas daar al tien jaar woonachtig zijn. Hij leefde met valse Braziliaanse identiteitspapieren onder de naam Francisco Antonio Capeletto Souza.

9 mm

Huiszoeking in de villa van Morabito leverde onder andere een 9 mm vuurwapen op, dertien mobiele telefoons en 150 paspoortfoto’s waarop de maffiabaas in verschillende vermommingen te zien is. Ook werden twaalf creditcards, een flinke som cash en een Mercedes in beslag genomen.

Ook de 54-jarige echtgenote van Morabito, een vrouw met de Angolese nationaliteit, werd aangehouden.

Koffer vol met cash

Rocco Morabito werd op 13 oktober 1966 geboren in Africo, in de regio Calabrië. Hij maakte carrière binnen de ‘Ndrangheta, de maffia-organisatie die gespecialiseerd is in de smokkel van cocaïne. Morabito zou verantwoordelijk zijn voor grootschalige coke-transporten van Brazilië naar Italië. Begin jaren negentig werd hij voor het laatst gezien in Milaan, toen rechercheurs hem fotografeerden omringd met lijfwachten en in het bezit van een koffer vol met cash. Morabito zou volgens Italiaanse politie-onderzoekers per maand meer dan 3,5 miljoen euro om hebben gezet. Hij werd bij verstek veroordeeld tot dertig jaar cel voor drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Most wanted

Morabito stond in de top vijf van de Most Wanted-lijst in Italië. Hieronder de foto van De cocaïne koning van Milaan uit die lijst. Op die Most Wanted-lijst staan nu nog onder andere: Matteo Messina Denaro (gezocht sinds 1993), Giovanni Motisi (gezocht sinds 1998), Marco di Lauro (gezocht sinds 2005) en Attilio Cubeddu (sinds 1997).