Kopstuk Mocro-maffia Karim B. in Spanje aangehouden (VIDEO)

Kopstuk Mocro-maffia Karim B. in Spanje aangehouden (VIDEO)

De Spaanse politie heeft de Nederlander Karim B. aangehouden in Marbella. Hij staat bekend als een van de kopstukken van de Mocro-maffia. Justitie in Den Haag meldt aan Crimesite dat om zijn overlevering is gevraagd aan Spanje.

Actie

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de aanhouding verzocht van de 46-jarige Amsterdammer Karim B. Het OM vandaag: ‘B. heeft zich zich op 9 januari al gemeld bij de Spaanse politie, die ook naar hem op zoek was. In een Haags onderzoek wordt de man verdacht van grootschalige handel in hard- en softdrugs. Inmiddels is om zijn overlevering gevraagd.’

De Spaanse politie bericht over de aanhouding van een ‘kopstuk van de Mocro-maffia’ in dat land, tijdens een actie. Karim B., ook wel Taxi genoemd, is een broer van de in 2014 geliquideerde Samir B., alias Scarface. Rico de Chileen ging volgens justitie, samen met Ridouan Taghi na de liquidatie van Samir “Scarface” B. in 2014 op jacht naar Karim, die het coke-imperium van Samir voortzette.

Aanvoerder

Sinds 2018 ging ook de Spaanse politie achter B. aan. Die ziet hem als de aanvoerder van een drugsbende die werkt vanuit verschillende Spaanse steden.

Karim B.’s criminele organisatie zou witwasoperaties ter waarde van zes miljoen euro hebben uitgevoerd. Daarnaast zijn er 75.000 euro aan geld, sieraden ter waarde van 10.000 euro, en twee vuurwapens in beslag genomen. Er is ook beslag gelegd op 172 panden ter waarde van 50 miljoen euro. Bijna drie miljoen euro aan bankrekeningen is geblokkeerd.

De criminele organisatie werkte vanuit Marokko, de Dominicaanse Republiek, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje. De criminele organisatie maakte gebruik van andere bedrijven om haar activiteiten te verhullen, van de Hawala-methode en zette ook stromannen in om aanzienlijke bedragen wit te wassen, waarmee zij de roerende en onroerende goederen kochten.