Kopstuk Satudarah wordt niet vervolgd

De zaak tegen Michel B. (50), oprichter van het voormalige Satudarah-chapter East in Enschede, is geseponeerd. Justitie wilde B. vervolgen om een mishandeling van een echtpaar in Beckum in 1997, waarbij de man overleed en waaraan de vrouw blijvende fysieke klachten overhield. Er is niet genoeg bewijs om door te zetten.

De aanval op het echtpaar was waarschijnlijk een vergissing: de daders moesten bij de overburen zijn. Michel B. werd in februari vorig jaar aangehouden voor de zaak. Hij zat toen al vast vanwege op verdenking van witwassen, wapenbezit en afpersing van beveiligingsbedrijven.

In juli werd B. door de raadkamer van het gerechtshof in Arnhem op vrije voeten gesteld omdat de voorlopige hechtenis langer dreigde te duren dan het uiteindelijke vonnis.

Belastende verklaring van kroongetuige

B. is nog niet helemaal van justitie af; de andere zaak loopt nog. Hij woont net over de grens bij Enschede in Altstätte. Daar was op 16 december 2013 een inval in een zeer groot Duits-Nederlands onderzoek naar wapen- en drugshandel door Satudarahleden. Volgens het Openbaar Ministerie moesten twee ondernemers betalen om in de Enschedese horeca portiers aan het werk te mogen hebben. Zouden ze niet maandelijks 400 euro geven, dan konden zij hun werk niet veilig doen.

Het bewijs in de zaak lijkt in ieder geval tegen B. niet erg solide te zijn. Het Openbaar Ministerie heeft verklaringen van een Duitse kroongetuige Yildiray K. (37) ingezet. K. was vroeger een hoog geplaatst lid van Satudarah in Duisburg. Hij heeft ook tegen B. een belastende verklaring afgelegd. Er zouden Duitse wapens aan Satudarah Tilburg zijn geleverd. Volgens de officier van justitie is er echter voor deze beschuldiging geen ondersteunend bewijs te vinden.