Kopstuk York-onderzoek weer vast

Eén van de Willebrordse verdachten uit het York-onderzoek uit de jaren negentig is opnieuw aangehouden in verband met synthetische drugs. Patrick F. uit St. Willebrord is één van de mannen die afgelopen weekeinde bij een actie in Waalwijk, Rijsbergen en Breda zijn aangehouden op verdenking van drugshandel. F. is in 2002 door het Bossche gerechtshof veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. De Brabantse groep in het York-onderzoek verhandelde xtc- en amfetamine met een groep Amsterdammers.

Juist vorige week bleek dat het Openbaar Ministerie van Eddy S. vijf miljoen euro wil ontnemen. In het afgelopen weekend viel de politie binnen bij een lab in Waalwijk waar grote hoeveelheden BMK en PMK werden gevonden, grondstoffen voor MDMA en amfetamineproductie.

In Rijsbergen zijn honderden liters MDMA, de werkzame stof in xtc, in beslag genomen. Tegen BN/De Stem heeft de advocaat van F. gezegd dat deze niet wordt verdacht van  betrokkenheid bij het drugslaboratorium in Waalwijk. Er zijn ook doorzoekingen geweest op andere locaties in Waalwijk, Breda en Rijsbergen waarbij wietkwekerijen van 600 en 200 planten zijn ontmanteld en ook meerdere wapens en een contant geldbedrag gevonden.

Het rechercheonderzoek van de divisie Zware Criminaliteit van de politie Midden- en West-Brabant heeft een jaar geduurd..

De zogenoemde York-bende verdiende in de jaren negentig tientallen miljoenen euro’s met de productie en export van xtc. Patrick F. was de rechterhand van de leider John H.

Lees ook:

Soerel kwam voor in oud xtc-onderzoek

Justitie wil xtc-man Eddy S. plukken