Koraal, ivoor en schedels gevonden in loodsen

Een compete koraalrif, schedels van met uitsterving bedreigde dieren en enorme hoeveelheden ivoor zijn in beslag genomen in vijf loodsen in Brabant. Er werd waarschijnlijk veel geld mee verdiend, want de politie vond ook een half miljoen aan cash en goud in een van de loodsen.

Onder het in beslag genomen materiaal is ruim 2000 kilo koraal, huiden van slangen en varanen, schedels van onder andere schildpadden en apen, botten van verschillende dieren en sieraden van ivoor.

De 53-jarige eigenaar van het bedrijf wordt strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden voor deze zaken.

Koraal

De politie kwam het bedrijf op het spoor nadat de Douane in de Rotterdamse haven tijdens een reguliere controle stuitte op een container uit China. In die container vonden ze naast een 400 stuks namaakartikelen ook vijftien dozen met daarin maar liefst 345 kilo koraal. Koraal is een beschermde diersoort. Om koraal in te voeren moet je over een vergunning beschikken. Dat was bij deze zending niet het geval.

Peter Hartog, projectleider van de Rotterdamse politie:

Koraalriffen zijn de regenwouden van de oceanen en worden ernstig bedreigd. Vergunningen voor koraal worden niet of nauwelijks afgegeven, daarom zie je het ook nergens te koop. Bij deze doorzoeking troffen we een compleet koraalrif aan. Koraal groeit tussen de 1 en 25 millimeter per jaar en waaierkoraal nog langzamer. Wat we hier vonden zijn stukken koraal van honderden jaren oud. Bijvoorbeeld een stuk blauw koraal van wel 40 centimeter hoog.

Dieren

In de loodsen werden ook resten van met uitsterven bedreigde dieren gevonden die niet zomaar geïmporteerd en verhandeld mogen worden.Zoals delen van zeeschildpadden, apen, vleermuizen en krokodillen. Naast al het materiaal van beschermde soorten zijn ook circa 2000 namaak merkartikelen aangetroffen en in beslag genomen.