‘Korpschef leende Giltay duizenden euro’s’

In het onderzoek van de integriteitscommissie van de politie naar het uitgavenpatroon van de centrale ondernemingsraad (COR) is vast komen te staan dat oud-korpschef Gerard Bouman ‘duizenden euro’s’ leende aan COR-voorzitter Frank Giltay, aldus De Telegraaf.

Schulden

De onderzoekers zouden vermoeden dat de privélening aan Giltay (foto links) werd gebruikt om schulden die deze had gemaakt met een door Bouman verstrekte politie-creditkaart af te dekken. De krant baseert zich op bronnen binnen de politie en bronnen rond het Binnenhof.

Verhouding

De verhouding tussen de toenmalig korpschef van de Nationale Politie en de voorzitter van de ondernemingsraad, die de op kritische afstand zou moeten staan van de korpsleiding, lijkt nogal persoonlijk geweest te zijn. Bouman (foto rechts) verleende niet alleen een persoonlijke creditcard aan Giltay. Hij liet hem in functie nadat Giltay een nacht had vastgezeten voor een mishandeling. Hij gaf Giltay net voor zijn vertrek als korpschef promotie en trad niet corrigerend op tegen de grote overschrijdingen van het budget van de COR, die waren veroorzaakt door luxe bestedingen van Giltay.

Drie integriteitsonderzoeken

Er loopt nu een extern onderzoek in opdracht van de minister en en binnen de Nationale Politie zijn er drie interne integriteitsonderzoeken naar Frank Giltay, de secretaris van de COR en de secretaresse van Giltay. Het OM is ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Giltay en een horecaondernemer uit Almere.