Kort geding over schouw Nicky Verstappen

De Nederlandse media procedeerden vandaag in kort geding tegen de beslissing van de Maastrichtse rechtbank om de schouw op de Brunsummerheide in de zaak Nicky Verstappen besloten te houden. Voor de rechtbank in Den Haag diende het kort geding dat werd aangespannen door het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Jos B.

De schouw, aanstaande dinsdag, heeft als doel om de rechters meer inzicht te geven in de situatie op de Brunsummerheide, waar tijdens een jeugdkamp in 1998 het toen 11-jarige jongetje Nicky Verstappen dood werd aangetroffen. Jos B. is verdachte in de zaak, die na een klopjacht in Spanje werd gearresteerd.

Niet welkom

De rechtbank wil de speciale zitting achter gesloten deuren laten plaats vinden. Voor de Brunsummerheide is een noodverordening van kracht, een vliegverbod en volop bewaking, zelf met militairen. De media zijn niet welkom op de plaatse delict.

Censuur

Voor de rechtbank in Den Haag betoogde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm namens de media dat eerdere schouwen vrijwel altijd openbaar waren. Hij verwees ondermeer naar de schouw in de zaak Badr Hari en de Staatsliedenbuurt-liquidaties. Volgens Alberdingk Thijm is een mediaverbod een vorm van preventieve censuur en daarom in strijd met de persvrijheid, die in de grondwet is verankerd.

Semi-openbaar

Volgens de landsadvocaat is in dit geval de schouw niet compleet verboden terrein, maar semi-openbaar. De media zijn welkom om de aankomst van de rechtbank te filmen en achteraf is er een persconferentie. De advocaat van Jos B. en de familie van Nicky Verstappen steunen de media in deze zaak.

De uitspraak is aanstaande maandag.

Journalist Marcel Vink, die bij de zitting aanwezig was, twitterde over de zaak: