Kortere straffen voor Quote500-rovers

Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep drie verdachten in de zogeheten Quote500-zaak veroordeeld tot 54 maanden cel. Dat is veel korter dan de zes jaar die de rechtbank hen oplegde.

Minder inbraken

Het verschil in straf komt doordat het Haagse hof iets minder inbraken bewezen acht dan de rechtbank. Ook speelt het langere tijdsverloop een rol. De andere verdachten zijn tot lagere straffen veroordeeld, omdat minder en deels andere feiten bewezen zijn verklaard. Op 1 na zijn alle verdachten veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele organisatie.

Villa’s

Bewezen zijn diverse inbraken en pogingen daartoe in kapitale villa’s van vermogende, Quote500 genoteerde, personen door heel Nederland. De inbraken vonden steeds op min of meer vergelijkbare wijze plaats. De inbraken en pogingen tot inbraak vonden steeds in de vroege avond plaats, als de bewoners thuis en wakker waren en het alarm nog niet aan stond. De verdachten braken veelal op de eerste etage in door gebruik te maken van een uitschuifladder.

Katvanger

Ze gingen in wisselende samenstelling op inbrekerspad. Ze vertrokken steeds vanuit dezelfde woning en keerden daar ook terug. De auto die gebruikt werd bij de inbraken was gehuurd door een katvanger. Informatie over mogelijke slachtoffers werd op internet opgezocht. Een gemeente-ambtenaar heeft GBA-adressen aangeleverd. In sommige gevallen ging men eerst ter plaatse kijken. De verdachten zochten gericht naar dure horloges, sieraden en geld. Na terugkeer zochten ze direct de waarde van de buitgemaakte horloges en sieraden via internet op. Materiaal om goud te testen, te reinigen en om te smelten was aanwezig.

Zie ook:

Ongeorganiseerde bende brak in bij rijken

Driemaal zes jaar in Quote-zaak