Jonge advocaten en onopgeloste mysteries

Wie een advocaat nodig heeft en vermoedt dat klassiekers als Moszkowicz of Hiddema te duur zijn moet zich misschien oriënteren op de jongere garde. In Koud Bloed een – arbitraire – selectie van jonge strafpleiters, die toch al aardig wat zaakjes hebben afgewikkeld, maar nog geen vaste plek hebben op de lijstjes van de redacteuren in Hilversum. Het grote publiek ziet ze dus niet. Maar ze zijn er wel. Zo zat een Jilles Roelse diep in kwesties rond de Nomads en Hell’s Angels. Sander Janssen doet zevenvoudig moordverdachte Jesse R. En Anique Slijters stond de vriendin van WIllem Holleeder en de zus van DIno Soerel ter zijde. En nu de vermeende tattoo-killer Henk “Jeroen” S.

Verder in Koud bloed een nachtmerrie over vingerafdrukken. U dacht aan een onfeilbaar opsporingsmiddel? Ook met simpele beoordelingen van lijntjes in een plaatje kan het gruwelijk misgaan. En deskundigen glijden uit, blijkt uit experimenten. Blind testen, zonder kennis van de zaak, zou een voorwaarde moeten zijn bij beoordelen van vingerafdrukken.

Fraude: niet erg bloedig, dus niet zo sexy voor de media, vaak wel brutaal en lucratief. FD-journalist Gerben van der Marel schrijft over de betonfraudezaak van oud-Ballast Nedam directeur Peter Franssen, diepgelovig katholiek en groot liefhebber van euro’s. Volgend jaar begint de strafzaak. Franssen heeft zijn oude bedrijf al 20 miljoen terugbetaald.

Koud Bloed duikt ook in de Vuurwerkramp en stelt dat de oorzaak van de grootste knal van Enschede gelegen was in gerommel met ijsfonteintjes. Maar het mysterie is met die hypothese nog niet opgelost, misschien brengt het heropende onderzoek van justitie licht in de duisternis.

Een ander niet geheel mysterie is dat van de gelovige Marietje Kessels (11). Dood en misbruikt gevonden in 1900 in de kerk in Tilburg. Was de pastoor er nou bij betrokken of niet? Heden ten dage zou een pastoor juist wél verdachte kunnen zijn, in 1900 lag dat anders. Het verhaal in Koud Bloed komt niet verder. De geheimen liggen op ’t Heike in het graf: meneer pastoor een paar passen verwijderd van Marietje.

Dit plus de partner van Sloerd Kooistra en de lastigste gedetineerde van Nederland (Dirk de V.) en nog meer in Koud Bloed.

Lees verder: Koud bloed, nr 11

{jcomments on}