Kouwenhoven op borgtocht vrij in Zuid-Afrika

Guus van Kouwenhoven (75) is in Zuid-Afrika op borgtocht vrijgelaten, aldus Zuid-Afrikaanse media. Een rechtbank in Kaapstad stelde dinsdag de borg op 1 miljoen rand, dat is ruim 66.000 euro. Kouwenhoven heeft huisarrest gekregen en heeft zijn paspoort ingeleverd.

19 jaar

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil hem in Nederland hebben om hem een celstraf van 19 jaar uit te laten zitten, voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 1999 and 2002.

Kouwenhoven werd begin van deze maand aangehouden in zijn woning in Kaapstad. Hij heeft voor de rechtbank betoogd dat hij te ziek zou zijn voor detentie. Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie bracht bij de rechtbank een verklaring van Interpol in waarin gesteld werd dat Kouwenhoven in Kaapstad een luxe leven leidt.

Hoge Raad

Er loopt sinds 1 december bij de Hoge Raad een cassatieprocedure tegen Kouwenhoven’s veroordeling. Tegen het arrestatiebevel van het Bossche gerechtshof is een procedure bij het Europese Hof voor de Rechter van Mens aanhangig gemaakt.