‘Kraak van de eeuw verijdeld’

De Brusselse politie heeft begin februari een 18-jarige man opgepakt die plannen zou gehad hebben om een overval te plegen op de Nationale Bank, één van de best beveiligde gebouwen in België. Dat meldt de krant La Capitale en is bevestigd door het Brusselse parket.

Plan

Op 4 februari is een verdachte opgepakt werd toen hij in Laken geprobeerd had om samen met twee kompanen van 18 en 19 jaar een bejaarde dame bij haar thuis te overvallen. De daders konden vluchten, maar werden snel geïdentificeerd. Tijdens huiszoekingen werd bij een van hen een handgeschreven plan van vijf pagina’s gevonden om de Nationale Bank van België te overvallen en zo ‘de kraak van de eeuw’ te plegen.

C4

Volgens Sudpresse werd ook C-4 (een springstof) in het huis gevonden om een deel van de koffers van de Nationale Bank op te blazen om aan de goudreserve te geraken, maar dat wordt tegengesproken door het Brusselse parket. Ook uurroosters van het personeel zijn volgens het parket niet teruggevonden.

‘Niet serieus’

De verdachte A.R. zei dat de plannen niet serieus te nemen waren. ‘Indien ze hun overval zo zouden hebben uitgevoerd, waren ze al gearresteerd nog vooraleer ze de deur konden bereiken’, aldus Jennifer Vanderputten van het Brusselse parket.’ Volgens de verdachte ging het niet om een ernstig scenario’, zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. ‘De plannen leken ook weinig kans op slagen te hebben.’