Dreigbrief: duiken in de Oosterschelde (UPDATE)

De Nederlander Richard B. uit Bergen op Zoom, die volgens de Antwerpse raadkamer ernstig in gevaar zou komen als hij naar Nederland zou worden overgeleverd, is bedreigd middels een brief die is binnengekomen bij zijn Belgische advocaat. Afzender zouden personen in Nederland zijn. Vandaag zou de kamer van inbeschuldigingstelling beoordelen of het besluit van de raadkamer in stand blijft, maar dat is uitgesteld.

B. is verdachte in een zaak waarbij 1.243,5 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen is ingevoerd. Door de Nationale Recherche is in Nederland en België een groep verdachten aangehouden. Het landelijk parket heeft tegen Richard B. een Europees Arrestatiebevel afgegeven.

De bewuste container met cocaïne was geadresseerd aan een bedrijf van B. en volgens de recherche heeft hij ook voorbereidingen getroffen voor het binnenhalen van de drugs.

De ruim 1200 kilo is onderschept dankzij een tip van de Nederlandse autoriteiten. Uit de procedure die de Belgische advocaten van B. hebben gevoerd ontstaat de indruk dat B. mogelijk verantwoordelijk is gesteld voor het mislukken van het transport door zakenpartners. Een briefje met de hierna volgende tekst heeft B. de stuipen op het lijf gejaagd. Zijn advocaten spreken van een ‘concrete dreiging’.

Heelo Richie,

Het was best leuk in zeeland. We hebben wat rondgereden in de kleine dorpjes om te zien waar we het beste met jouw heen kunnen. Hopelijk kom jij nu toch binnen kort naar huis. We ontvangen je met open armen maar of we ze terug open doen is een andere kwestie jongen. Daarom stelde ik voor aan de anderen om eens wat anders te zien en ik dacht dat er in d’oosterschelde wel regelmatig werd gedoken om de grote lekkere kreeft op te halen, zo kun je daar ook leren duiken. Enfin gozer we zien wel en tot binnenkort zeer binnenkort hopen we toch. Van ons allen.

Ook zijn familie zou zijn bedreigd door mede-verdachten, zo concludeerde ook de Antwerpse raadkamer.

De vraag voor de hogere rechter in Antwerpen is of een dergelijke dreiging een overlevering in de weg kan staan. 

Zie:

België verbiedt overlevering coke-verdachte 

Ruim een ton cocaïne in Antwerpen