Krijgen zware criminelen luxebehandeling?

Sommige zware delinquenten krijgen in de Nederlandse bajes een luxe patiëntenleventje, als we De Telegraaf moeten geloven. Wie zich in de gevangenis ernstig misdraagt en dat stevig doorzet maakt uiteindelijk kans op een verhuizing naar een comfortabel psychiatrisch regime met privileges als een eigen kamer, keuken, flatscreen en spelcomputer.

Een dergelijk regime heet een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC).

Eén en ander zou blijken uit interne documenten waarover De Telegraaf beschikt en worden bevestigd door bronnen in het gevangeniswezen. 

De delinquenten worden volgens de krant dan patiënten genoemd en hun cellen kamers. In plaats van kale luchtplaatsen zijn er sfeervolle patio’s.

Volgens De Telegraaf heeft een afdelingshoofd van de penitentiaire inrichting Zwolle bij staatssecretaris Teeven van Justitie aan de bel getrokken over ‘het peperdure hospitaliseren van gevangenen’ in de PPC’s.

‘Ik werk op zo’n PPC-afdeling en ik kan u vertellen dat we helemaal doorgeslagen zijn’, luidt de boodschap van een inrichtingsmedewerker. ‘Straf als vergelding heeft plaatsgemaakt voor zorg. De tbs-aanpak is naar de gevangenis verschoven, terwijl onze enige opdracht is om de gedetineerde zijn straf op een humane manier te laten uitzitten. Wij zijn er niet om zorgbehandeling te bieden aan gedetineerden. Deze selectie op oneigenlijke gronden is alleen maar bedoeld om extra geld te vangen. Een ppc-klant levert veel meer op dan een gewone gedetineerde.’

De Telegraaf schrijft niet in hoeveel gevallen gedetineerden op oneigenlijke gronden naar een PPC is overgeplaatst.