Krijgt El Chapo een nieuw proces?

Na 44 procesdagen en 6 dagen overleggen was de jury bij het proces van Joaquín “El Chapo” Guzmán er uit: de drugsbaron werd schuldig bevonden aan 10 punten van de aanklacht. Nu bestaat de kans dat het hele proces opnieuw moet worden gevoerd.

Bij de juryrechtspraak in de VS krijgen de leden van de jury voorafgaand aan het proces instructies van de rechter waar ze zich aan dienen te houden. Rechter Brian Cogan vertelde de 12 juryleden en hun 6 vervangers bij het proces van El Chapo dat zij zich ten tijde van het proces aan drie voorwaarden moesten houden: neem geen kennis van berichtgeving in de media; geen communicatie met anderen over de zaak; geen internet, geen research naar de zaak. Volgens Vice hebben 6 juryleden zich niet aan de instructies van de rechter gehouden.

Interview

Vice heeft een interview gehad met een van de juryleden, die verklaarde dat verschillende juryleden tijdens de zittingsdagen onder andere websites hebben bekeken en veelvuldig tweets over de zaak hebben gelezen. Keegan Hamilton, de journalist van Vice die ook het interview afnam met het anonieme jurylid, was een van de twitteraars. Hij verstuurde zijn uitgebreide tweets tijdens de pauzes van de rechtszaak. Het was verboden om uit de rechtszaal zelf te twitteren. Het jurylid tegen de journalist: ‘We would constantly go to your media, your Twitter… I personally and some other jurors that I knew.’

‘It’s honestly shocking’

‘It’s honestly shocking’ zegt Jeffrey Lichtman, een van de advocaten van El Chapo, tegen The Washington Post. Als het klopt wat het jurylid zegt, dan bestaat de kans dat het proces opnieuw gevoerd moet worden. De advocaten van de Mexicaanse drugsbaron kunnen daar een verzoek voor indienen. Naar het zich nu laat aanzien, zal rechter Cogan eerst onderzoek doen naar de uitspraken van het jurylid tegenover Vice.

Op 25 juni staat het bekendmaken van de strafmaat voor El Chapo gepland. Maar wellicht dat het proces dus opnieuw moet worden gevoerd.