Kris J. opgepakt in gok-onderzoek

In Haarlem zijn de afgelopen nacht achttien mensen opgepakt op verdenking van illegaal pokeren, wietteelt en witwassen. De verdachten komen uit Haarlem, Amsterdam, Bennebroek en Zaandam en zijn tussen de 21 en 57 jaar oud, aldus de politie. Eén van de verdachten is Kris J., die een zekere mate van bekendheid kreeg als “groei-informant” tijdens de IRT-affaire. Dertien mensen zijn opgepakt tijdens een pokeravond in de kantine van voetbalvereniging Young Boys.

Andere verdachten zijn gearresteerd op een woonwagenkamp in de Waarderpolder. Volgens de politie werd er bij het pokeren wekelijks om aanzienlijke bedagen gespeeld. De Haarlemse burgemeester heeft de kantine en de bestuurskamer van voetbalvereniging Young Boys met gesloten in het belang van de openbare orde, die als gevolg van de overtreding van de wet op de kansspelen ernstig zou zijn verstoord.

Kris J. werd in de jaren negentig veroordeeld voor het organiseren van illegale kansspelen, hij werd toen onder meer bestraft voor organiseren van weddenschappen op voetbalwedstrijden in het buitenland.

Kris J., in het milieu ook wel “die Limburger” genoemd is van Hindoestaans-Surinaamse komaf en werd bekend als de groei-informant van het IRT in 1993. J. had uitstekende contacten in de transportwereld in Colombia en wist veel van containerlogistiek.

Hij werd door het IRT ingezet om zaken te doen, en zo bewijs te verzamelen, tegen de organisatie van Mink Kok, Ron de J., Jan Femer en Etienne Urka.

Zijn naam viel ook als afpersingsslachtoffer in het onderzoek naar Donald G.