Nieuwe kroongetuige in zaak Donald G.?

Is de Zandvoortse financiëel specialist Remko van L. – inmiddels ondergedoken in een getuigenbeschermingsprogramma –  de nieuwe kroongetuige in de zaak tegen Donald G. (foto)? Van L. was betrokken bij investeringen van zwart en crimineel geld in onroerendgoedprojecten in de Verenigde Staten maar kwam darmee in de problemen toen die investeringen voor de beleggers minder winstgevend bleken dan verwacht. Van L. schermde enkele jaren geleden in zijn zakelijke contacten dreigend met de naam Donald G., zo is Crimesite gemeld.

Elsevier-journalist Gerlof Leistra schrijft dat de Haarlemse ondernemer Kris J. ook zou hebben geïnvesteerd in projecten van Van L. Omdat investeerders Van L. zouden hebben bedreigd zocht Van L. bescherming bij Harry S. en Donald G., maar die zouden hem hebben afgeperst voor 30.000 euro per maand.

Vervolgens zou dit duo ook Kris J. een diamant afhandig hebben gemaakt.

Van L. werd door het Openbaar Ministerie verdacht van witwassen van miljoenen euro’s en is daarna een getuigenbeschermingsprogramma binnengeloodst. Van L. zou zijn gezwicht voor de druk van de criminelen en voor de dreiging van een strafrechterlijk onderzoek. In maart 2010 zijn Van L., zijn vrouw en hun drie kinderen plotseling uit Zandvoort verdwenen en ondergedoken.

Kris J., in het milieu ook wel “die Limburger” genoemd is van Hindoestaans-Surinaamse komaf en werd bekend als de groei-informant van het IRT in 1993. J. had uitstekende contacten in de transportwereld in Colombia en wist veel van containerlogistiek. 

Hij werd door het IRT ingezet om zaken te doen, en zo bewijs te verzamelen, tegen de organisatie van Mink Kok, Ron de J., Jan Femer en Etienne Urka. 

Donald G. was ook een verdachte in dat onderzoek van het IRT. Hij stond in nauw contact met Mink Kok.