Kris J. geen verdachte, wel informant?

Volgens de getuige Remko van Lent (die geen kroongetuige mag heten van het Openbaar Ministerie) begon de afpersing door Donald G. ooit doordat hij een miljoen van Haarlemmer Kris J. in Zwitserland investeerde. Die moest hij op zeker moment terugbetalen en Donald G. ging “bemiddelen”, zegt Van Lent. Uit geheime stukken die Crimesite in handen heeft blijkt nu dat deze Kris J. werkte als infiltrant voor de overheid.

Door @Wim van de Pol

Vorig jaar berichtte Crimesite dat een getuige stelt dat getuige Remko van Lent drugsgeld van Kris J. witwaste (deel twee). Kris J. (52) alias de Limburger, is één van de raadselachtige figuren in de Nederlandse onderwereld. In de jaren negentig ging iedereen ervan uit dat hij informant voor de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie in Kennemerland was. Hij zou in 1992 in het diepste geheim de rol aan van criminele infiltrant hebben aangenomen en in opdracht van de politie hebben geïnfiltreerd in de drugsorganisatie van Stanley Hillis, Mink Kok en Ron de Jong.  

Kris J. mocht van de politie marihuana uit Colombia importeren, als transporteur die containers regelde. De bedoeling was hem op te laten klimmen in het milieu om zo uiteindelijk bewijs tegen topcriminelen te verzamelen. Maar zijn identiteit werd nooit vastgesteld omdat zijn runners, onder wie het gewezen hoofd van de CIE Kennemerland, uit principe nooit hun mond hebben opengedaan om dit te bevestigen. In de zogeheten IRT-affaire groeide het feit dat J. geld verdiende met medeweten van de politie uit tot een schandaal. 

‘Ik ben de groei-informant’

Uit verslagen van rechtszittingen van het Amsterdamse hof in een drugszaak tegen J. die in 2001 en 2002 achter gesloten deuren zijn gehouden, blijkt dat J. daar in het geheim toegeeft de IRT-informant te zijn geweest.

‘Ik ben de groei-informant’, zei J. op 7 december 2001 in de bunker in Amsterdam-Osdorp. Wat voor de afperszaak tegen Donald G. van groot belang kan zijn is dat hij een paar tellen later zegt: ‘Ik ben nooit en te nimmer als informant afgebouwd. (…) Ik was zo naar boven gepusht dat, indien ik me zou hebben teruggetrokken, dat heel erg opgevallen zou zijn.’ Hij reisde een aantal keer per jaar naar Colombia om zijn rol voort te zetten, zei hij.

CIE-chef Klaas Langendoen (foto rechts) zei in 2001 dat de reizen naar Colombia de relaties van J. met het Colombiaanse milieu warm hielden, zo genoot hij bescherming vanuit het Colombiaanse milieu tegen wraakzuchtige Nederlanders uit de groep van Hillis. Langendoen zei in 2002: ‘We hebben deze optie besproken met de leiding in Nederland, tot op hoog niveau en van hen toestemming gekregen om dit plan uit te voeren.’

Drugsgeld

Daarover is nooit iets over op papier gezet, blijkt nu Langendoen, die de politie in 1996 verliet, in 2001 gezegd te hebben. De geheime verslagen zijn aan de rechtbank in de zaak tegen Donald G. en Harry S. ter beschikking gesteld. De advocaten in de afpersingszaak willen nu duidelijkheid over de status van Kris J. Als hij aan het begin van de eeuw kennelijk nog steeds een relatie met de overheid had, wat is dan zijn rol in de affaire rond Van Lent en Donald G.? Is hij bewust uit de zaak weggehouden, terwijl in het dossier duidelijk wordt dat G. Van Lent onder druk zou zetten om geld van J. te retourneren?

En wat de denken van de bewering van getuige John S. die stelt dat Van Lent en J. in de weer waren met tassen vol drugsgeld?

De rechtbank heeft woensdag aan de officier van justitie gevraagd een proces-verbaal op te stellen waarin precies duidelijk wordt of Van Lent verdacht is van witwassen en andere fraude, zoals maandag al werd betoogd. Vrijdag gaat de zitting verder met een verhoor van de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het beschermingsprogramma van Remko van Lent en zijn vrouw.

Zie ook:

‘Kris J. perste oud-oranjespeler af’ 

Burgemeester wil Bibob-onderzoek Kris J. 

IRT-informant zit in de coffeeshops 

Kris J. opgepakt in gok-onderzoek 

Alle berichten over de Remko van Lent.