Kroongetuige dient claim in bij Nederlandse Staat

Kroongetuige Pascal H., die getuigde over grootschalige vastgoedfraude in Limburg, gaat een claim indienen tegen de Nederlandse Staat. Volgens H. is het OM in Maastricht meerdere afspraken niet nagekomen, waardoor H.’s leven in gevaar zou zijn gekomen.

Dat schrijft De Telegraaf afgelopen week. H.’s verklaringen speelde een belangrijke rol in de grote fraudezaak tegen Joep J., die vorige week op de klippen liep. H. heeft voor het gerechtshof afgedwongen dat zijn verklaringen niet gebruikt mogen worden, maar mogelijk is dat in de zaak tegen J. toch gebeurd.

Onderduiken

H. en justitie konden het niet eens worden over de veiligheid van de kroongetuige. De overeenkomst tussen het OM en de kroongetuige kwam daardoor nooit tot stand. Omdat de verklaringen van H. mogelijk wel degelijk in de zaak tegen J. zijn gebruikt, is het leven van H. in gevaar gekomen, vindt de getuige. 

Tijdens de zaak moest H. twee keer wekenlang onderduiken vanwege ‘acute dreiging’. De politie zou de plaats waar H. was ondergedoken hebben geregeld, maar verder niets voor hem hebben geregeld. 

'Geen leven meer'

De claim die H. binnenkort zal indienen bij de rechtbank in Den Haag zal neerkomen op in de duizenden euro’s. ‘Mijn cliënt heeft geen leven meer’, zegt H.’s advocaat Jo Marchal in De Telegraaf. ‘Mijn cliënt heeft verklaringen over mensen afgelegd die niet zullen aankondigen of ze hem wel of niet iets gaan aandoen.’

Het OM in Maastricht werd vorige week niet-ontvankelijk verklaard vanwege blunders rond de verklaringen van H. Er waren aanwijzingen dat de verklaringen van H. in de zaak zijn gebruikt, maar de officier van justitie heeft meerdere keren geweigerd om de verklaringen aan het dossier toe te voegen of om de rechtbank daar inzage in te geven. Het OM is in hoger beroep gegaan.