‘Kroongetuige gaf opdracht voor liquidatie’

Mohamed Razzouki, één van de verdachten in het Marengo-proces, stelt dat kroongetuige Nabil B. vanuit detentie opdracht gaf voor de mislukte aanslag op zijn leven in december 2017. Dat was vlak voordat B. een deal sloot met justitie, zo melden verschillende media.

December 2017

De advocaat van Razzouki, Nico Meijering, vindt dat hieruit af te leiden valt dat de kroongetuige onbetrouwbaar is. Een kroongetuige mag een dergelijk levensdelict niet verzwijgen tegen de politie. Razzouki was heel lang een goede vriend van Nabil B.. Hij heeft recent tegenover de politie verklaard dat Nabil B. hem naar de plaats heeft gelokt waar hij op 18 december 2017 werd beschoten. Hij en een vriend raakten zwaargewond raakten en een 81-jarige vrouw werd in haar woning in haar been geraakt.

Advocaat Meijering: ‘Mijn cliënt had van Nabil B. in december 2017 het verzoek gekregen ergens 20.000 euro op te halen, waarvan hij 5.000 euro zou mogen houden. (…) Nabil B. vroeg ook nog in wat voor auto hij reed, hetgeen hij heeft doorgegeven. Toen hij aankwam werd hij niet op dat geld getrakteerd, maar op een kogelregen.’

Pgp-telefoons

Razzouki zegt dat de moordopdracht door Nabil B. is gegeven met een pgp-telefoon die B. in de gevangenis in zijn bezit had en die inmiddels in bezit is van justitie. Dit bericht zou volgens Razzouki in het berichtenverkeer in die telefoon te vinden moeten zijn. Ook Razzouki’s telefoon is sinds de avond van de aanslag in handen van justitie. Ook daarin zou dus informatie te vinden moeten zijn.

De berichten zijn nog niet aan de strafdossiers toegevoegd. Het OM vindt het naar buiten brengen van dit deel van de verklaring van Razzouki ‘gevaarlijk’ en een ’trial by media’.

In de Marengo-zaak zijn zestien mannen verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties en moordplannen. Hoofdverdachten zijn Ridouan Taghi en Saïd Razzouki (een oudere broer van Mohamed). Zij zijn voortvluchtig.