Kroongetuige La S. op vrije voeten

Peter La S. is maandag in het diepste geheim vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd. De voorwaardelijke vrijlating zat er aan te komen omdat La S. deze maand tweederde van zijn strafeis van acht jaar heeft uitgezeten, voor onder meer het medeplegen van de moord op Kees Houtman in 2005 in Amsterdam. Hij legde in ruil voor die eis belastende verklaringen af in verschillende onderzoeken naar onderwereldmoorden.

(foto misdaadjournalist.nl)

De vrijlating lekte donderdag uit via NRC Next. Volgens de NRC is vrijlating geschied ‘uit tactische overwegingen nog vóór de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, zijn op 5 juli geplande pleidooi kan houden.’ Zo wil het OM wil voorkomen dat de advocaat volgende maand de onmiddellijke invrijheidsstelling van zijn cliënt zou vragen. In dat geval zou de rechtbank gedwongen zijn reeds een oordeel te geven over de rechtmatigheid van de deal met La S.

En als de rechters vrijlating bevelen dan geeft de rechtbank daarmee te kennen dat ze de afspraken met de kroongetuige toelaatbaar acht. En dat zou waarschijnlijk leiden tot wrakingsverzoeken, omdat de rechtbank zich dan immers voor het vonnis vooringenomen zou tonen, en dat zou het proces verder vertragen.

Het vonnis staat nu voor begin 2013 gepland.

La S. was met het Team Getuigenbescherming in gesprek over de voorwaarden rond de financiële afwikkeling van zijn overeenkomst en zijn beveiliging.

Peter la S. krijgt de komende tien jaar een bedrag van 500.000 voor beveiliging en goed beveiligde huisvesting en 300.000 euro om een bedrijf te kopen, jaarlijks uit te keren. Daarbij krijgt hij een renteloze lening van 600.000 euro met een looptijd van 25 jaar.

Hij wilde daarnaast dat zijn zoon een nieuwe identiteit zou krijgen als deze zich zou inschrijven aan een universiteit. De Nederlandse staat geeft echter geen valse geboorteverklaringen af. Onbekend is hoe deze laatste onderhandelingen zijn afgelopen.

Zie eerdere berichten:

Laatste vragen aan La S. (voorlopig) 

‘Peter la S. snel vrij man’ 

1,4 mio: OM zegt niks