Weigert “kroongetuige” te verklaren? (UPDATE)

De kroongetuige in de zaak tegen Hells Angel Harry S. (foto) en Donald G. lijkt dwars te liggen. Deze week zouden Remko van L. en zijn vrouw Jessica worden gehoord door de rechter-commissaris. Maar de rechter-commissaris heeft laten weten dat het verhoor van Jessica van L. in ieder geval niet door kan gaan en dat het afwachten is of het verhoor van Remko van L. – dat voor donderdag stond gepland –  wel doorgang kan vinden.

Volgens bronnen zouden de twee weigeren verder te verklaren, omdat er een conflict zou zijn tussen Van L. en het Team Getuigenbescherming (TGB) dat onder leiding staat van een officier van justitie van het landelijk parket. Die opereert onafhankelijk van de officier van justitie die de zaak tegen G. en S. doet.

Advocaat Mark Teurlings, die de van witwassen verdachte vriendin van Donald G. bijstaat, bevestigt desgevraagd dat het verhoor van Jessica van L. is opgeschort. Teurlings: ‘Ik vermoed dat er problemen zijn over de afspraken die Van L. met het Openbaar Ministerie heeft gemaakt.’ 

G., S. en een aantal medeverdachten zijn ervan verdacht Van L. en een aantal zakenmensen in boven- en onderwereld te hebben afgeperst. Van L. was vroeger accountant bij PricewaterhouseCoopers maar koos later voor een een carrière als onafhankelijk financiëel adviseur. In die hoedanigheid zou hij voor criminelen geld hebben weggesluisd en witgewassen.

Tijdens een regiezitting ontkende onlangs de officier van justitie dat Van L. een kroongetuige zou zijn. Er zouden wel afspraken met hem zijn gemaakt over beveiliging. Sinds het voorjaar van 2010 is Van L. met zijn gezin ondergedoken en in gesprek met politie en justitie.

Van L. heeft een aantal verklaringen afgelegd die aan de basis staan van het bewijs in de zaken tegen G. en S. 

Het is mogelijk dat Van L. na het afleggen van deze verklaringen in onderhandeling is gegaan over een getuigenbeschermingstraject maar het is niet zeker of hij daarbij een deal in de zin heeft zoals Peter la S. die heeft gesloten in de liquidatiezaak Passage.  

Het niet doorgaan van de getuigenverhoren van zowel Jessica van L. als Remko van L. kan erop wijzen dat de onderhandelingen tussen het Openbaar Ministerie en het gezin Van L. in moeilijk vaarwater zitten.

Peter la S. heeft sinds het totstandkomen van zijn deal met het Openbaar Ministerie in 2007 ettelijke malen geweigerd verder te verklaren, op verschillende momenten in zijn onderhandelingsproces naar verdere overeenkomst over zijn toekomstig leven in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij is nog altijd niet akkoord met justitie over een definitieve deal over zijn toekomst.

‘Kris J. perste oud-oranjespeler af’ 

‘Remko van L. geen kroongetuige’ 

Harry S. verdacht van afpersen drugshandelaren 

Het wonderkind Remko van L. 

Remko van L. zette een miljoen weg 

Kunsthandelaren doelwit van afpersing 

Het drama van de familie Van L.