Kroongetuige Nabil B. wil betere bescherming

Kroongetuige Nabil B. (31) dreigt zijn medewerking te stoppen omdat naar zijn inzicht justitie tekortschiet in de beveiliging van hem en zijn familie, en in compensatie. Zijn advocaat heeft daarover vrijdagochtend gesproken tijdens een pro forma-zitting in de zaak van B. en zijn medeverdachte Mohammed R. (37).

Niets opgeleverd

De twee zijn onder meer verdacht van de liquidatie in Utrecht van Hakim Changachi, vorig jaar januari.

In juni trok B. ook al aan de bel. Gesprekken over betere beveiliging hebben sindsdien niets opgeleverd aldus advocaat Bart Stapert, die zijn pleidooi op Twitter publiceerde. De houding van de Staat is ‘ambtelijk en stroperig’, aldus Stapert.

Dit voorjaar is de boer van B. doodgeschoten in Amsterdam. Een aantal familieleden van B. is door de situatie zeer gehinderd in hun normale leven omdat ze moeten onderduiken en hun beroepsmatige activiteiten sterk worden beperkt.

Welke compensatie de familie zou willen zien, heeft Stapert niet precies verteld. Het gaat volgens hem om ‘basale zorgplicht’ en ‘persoonlijke en financiële schade op langere termijn’.

Inhoud

Familie van kroongetuigen wordt soms meegenomen in beschermingsprogramma. Nog niet eerder werden bij een kroongetuige zoveel mensen in bescherming genomen door de overheid.

De zittingen tegen B. en R. vinden plaats in de beveiligde rechtbank op Schiphol en worden extra zwaar bewaakt. B. stond in verbinding met de rechtszaal middels een videoverbinding.

Over de inhoud van zijn verklaringen is nog niet veel naar buiten gekomen, behalve dat hij zou verklaren dat opdrachtgevers van de moord Ridouan Taghi en Mohammed R.’s broer Saïd zijn. Die worden momenteel internationaal gezocht.

Zie ook:

OM eist 7 maanden cel tegen kroongetuige

‘Familie kroongetuige ondergedoken in buitenland’

‘Het is voor hem een ongelooflijk dilemma’ (UPDATE)