Kroongetuige Nabil B. zegt in zijn verklaringen dat hij bij een corrupte politieman informatie over personen kon opvragen. B. verzamelde die informatie om voor de criminele organisatie liquidaties te plegen. Dat blijkt uit processen-verbaal uit het Marengo-proces die Crimesite heeft ingezien.
Door Wim van de Pol
B. zegt dat die criminele organisatie onder leiding stond van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, en van de deze zomer in Suriname aangehouden Mao R.. De rechtbank van Amsterdam houdt komende donderdag en vrijdag twee zittingen in het Marengo-proces waar zeventien verdachten terechtstaan. De criminele organisatie pleegde volgens het Openbaar Ministerie zeker vijf liquidaties. Er zijn drie mensen geschorst uit voorlopige hechtenis.
Chauffeurs
Kroongetuige Nabil B. stapte in januari 2017 naar de politie en begon verklaringen over onderwereldmoorden en zijn rol daarbij af te leggen. B. zegt informatie te hebben vergaard, en auto’s en chauffeurs te hebben geregeld. Ook deed hij in opdracht van en in samenspraak met zijn vriend Mohamed R. verkenningen en observaties. Volgens justitie is hij schuldig aan de voorbereiding op, en medeplegen van, meerdere (pogingen tot) moorden.
Vriendin
Op eerdere zittingen van Marengo en in het Algemeen Dagblad zijn de corruptieve contacten van Nabil B. aangestipt.
B. heeft verteld hoe hij kentekens natrok via de vriendin van zijn broer die bij de gemeente Amsterdam als BOA dienst deed. Per kenteken betaalde hij 100 euro, goedkoper dan de prijs op straat. Dat zou 150 euro per kenteken zijn geweest. De bevraging aan de vriendin werd gedaan in een FaceTime-verbinding, waarbij een papiertje met informatie omhoog werd gehouden (de politie onderzoekt overigens momenteel in een ander onderzoek handel in kentekens vanuit het RDW).
Verzoeken kwamen volgens B. van Ridouan Taghi of Saïd Razzouki. Dat gebeurde zo vaak dat B. geen benadering kan geven hoe vaak dat gebeurd was. Eén van de kentekens die B. natrok was die van de vader van crimeblogger Martin Kok. Het kenteken was van de auto waarin Kok zat toen hij op 8 december 2016 in Laren werd vermoord.
Het familie-contact van B. kon niet veilig GBA-gegevens inzien om bijvoorbeeld adressen op te zoeken. Een kennelijk corrupte politie-agent kon dat wel. (tekst gaat verder onder reclame)
Schakels
Volgens de politie was B. een van de schakels tussen de criminele organisatie rond Taghi en een motoragent uit Utrecht die voor geld gegevens over acties of personen opzocht en doorgaf. De agent was een jeugdvriend van een eigenaar van een bekend (voormalig) restaurant in Utrecht en ook van een werknemer van een restaurant in Nieuwegein. Nabil B. stond in contact met jongens die ook contact hadden met de werknemer van het restaurant in Nieuwegein. Via deze schakels ging de informatie heen en weer, aldus Nabil B.. B. zegt de bewuste agent ook een keer persoonlijk te hebben ontmoet in de kelder van dat restaurant.
Briefje van 50
De agent heeft bekend tussen 2013 en 2016 ’10 tot 15 kentekens’ te hebben bevraagd. Hij deed dat alleen voor zijn vriend van het restaurant omdat die volgens de agent ‘een beetje bang was’ voor de contacten van B.. ‘Die [vriend] gooide soms een briefje van 50 in mijn auto.’
De agent wist dat de bevragingen bestemd waren voor twee anderen, de contacten van B.. Hij zei die twee mannen wel – oppervlakkig – te kennen. De agent zegt Nabil B. niet te kennen.
Wat nu precies de informatie is die de agent uit politiesystemen aan de criminele organisatie heeft gegeven en wat hij zou hebben ontvangen is niet duidelijk. De bewuste agent is verdachte in een onderzoek van de Rijksrecherche. Zijn zaak loopt separaat van het Marengo-proces.
Bedreigd
Nabil B. heeft ook verklaard dat de criminele organisatie met de informatie die via corrupte contacten werd verkregen, aangevuld met informatie over gedrag door observaties, mensen werden geïntimideerd en bedreigd. B. Heeft ook een voorbeeld gegeven tegenover de politie:
Ik heb je kenteken nagetrokken, jij gaat om tien uur naar huis, je wordt om acht uur wakker, je hebt een dochter, je hebt een vrouw, die gaat daar en daar naar school, dus die schrok, die had al door dat hij onder observatie zat.
Nabil B. zegt ook vijf valse paspoorten te hebben ontvangen. Daarmee werden scooters geregeld die werden ingezet bij liquidaties. Met een vals paspoort werd ook een woning gehuurd.
De laatste berichten over de Marengo-zaak:
‘Crowdfunding om van de moordlijst af te komen’ (UPDATE)
Advocaten kroongetuige Nabil B. blijven anoniem
Aanhouding om voorbereiding aanslag op spyshop
‘Kroongetuige gaf opdracht voor liquidatie’