Kroongetuige: ‘Sabee moest dood om rip 200 kilo drugs’ (UPDATE5)

Donderdag besloot de rechtbank dat alleen Marcel D. (36) en Erik W. (32) nog in voorlopige hechtenis blijven, drie andere verdachten zijn op vrije voeten. Ze worden verdacht van internationale drugshandel en de moord op de Utrechtse crimineel Wout Sabee. Woensdag was er een regiezitting voor de rechtbank Utrecht.

Kroongetuige Nabil B. heeft in onderzoek Marengo verklaard dat hij heeft gehoord dat Sabee 200 kilo gestolen zou hebben. Hij heeft verklaard niet gehoord te hebben van wie.

In september besluit de rechtbank welke getuigen er in de zaak moeten worden gehoord. Dan wordt ook duidelijk of de kroongetuige als getuige zal worden gehoord.

Opdrachtgever

Het Openbaar Ministerie ziet Marcel D. als opdrachtgever voor de moord op Sabee. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat Ridouan Taghi (hoofdverdachte in het Marengo-onderzoek) hierbij betrokken is, zoals dat eerder in verschillende media is bericht. De advocaat van Taghi laat aan Crimesite weten dat Taghi niet voor de Sabee-moord wordt vervolgd. Volgens Inez Weski blijkt uit onderzoeksmateriaal juist niet van betrokkenheid van haar cliënt.

Marcel D. ontkent opdrachtgever te zijn. Zijn verdediging heeft niet gesteld – in tegenstelling tot eerdere berichten in verschillende media – dat Taghi er mogelijk bij betrokken zou kunnen zijn.

Groot-Brittannië

Overigens leek eerder het bewijs tegen D. ten aanzien van de moord te wensen over te laten. Er staan in de zaak zeven mannen terecht die worden verdacht van grootschalige handel in cocaïne en betrokkenheid bij de moord op Wout Sabee in 2016 in De Meern. Marcel D. (36) uit Nieuwegein is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor het plegen van de moord. Voor de mislukte poging tot moord op Sabee zijn al twee uitvoerders veroordeeld.

D. zou leiding geven aan een criminele organisatie die de zeven verdachten samen vormden. Volgens justitie exporteerden ze tussen 2013 en 2018 drugs naar Groot-Brittannië. Sabee zou hierbij hebben geholpen omdat hij corrupte contacten bij de Douane had.

Wout Sabee legde na een mislukte moordpoging (in 2014) een verklaring over Marcel D. af bij de politie. Dat was een kluisverklaring die alleen mocht worden gebruikt als Sabee zou komen te overlijden.