Kroongetuige: ‘Tattookillers wilden Etous Belserang vermoorden’

Volgens RTV Oost hebben 2 van de 4 tattoo-verdachten die momenteel terechtstaan voor de moord op Onno Kuut, opdracht gegeven om de bekende Amsterdamse crimineel Etous Belserang te liquideren. Volgens de omroep zou een kroongetuige in de tattookiller-zaak dat hebben verklaard.

De moord was in 2017 op een haar na uitgevoerd. De hitman, met de bijnaam Wolf en afkomstig uit Oost-Nederland, deed zich voor als schilder en zou Belserang bij een appartement in Amstelveen vergeefs op hebben liggen wachten. Hij keerde onverrichterzake weer terug naar Enschede. Het is niet bekend of het OM tot vervolging van “Wolf” over gaat.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Etous Belserang aan een moordpoging is ontsnapt. Althans die mening is het Openbaar Ministerie toegedaan. Vaststaat dat York M. en de inmiddels geliquideerde Jair Wessels in de nacht van 9 op 10 november 2011 in een snelle gestolen Audi A3 Belserang met onder meer een Glock-pistool opwachtten bij zijn huis in Amstelveen-Zuid. Belserang werd echter door zijn vrouw gewaarschuwd en ging in zijn gepantserde BMW op de Audi af. Er ontstond een achtervolging waarbij op de A9 meer dan de tweehonderd kilometer per uur gereden werd. De Audi met M. en Wessels crashte bij een afrit bij Zwanenburg. Wessels en M. werden door de rechtbank en het hof echter vrijgesproken van het plannen van de liquidatie van Belserang.

Kapper

“Wolf”, die het plan om Etous Belserang in 2017 te liquideren zou hebben moeten uitvoeren, zit momenteel vast in een aantal andere lopende onderzoeken. Zo wordt hij verdacht van het in brand steken van een kapper in Enschede. Een paar dagen eerder zou hij in dezelfde stad een man hebben beschoten. Beide slachtoffers waren niet de beoogde doelwitten. “Wolf” zou de moordpogingen in opdracht hebben aangenomen, zo denkt justitie. De advocaat van de verdachte wijst er op dat het signalement van de dader in beide zaken niet overeenkomt met het postuur van zijn cliënt. De man wordt ook nog verdacht van wapenbezit. In juli 2017 werd hij gesnapt met een AK-47 in zijn auto. Volgens justitie zou hij op weg zijn geweest naar Café De Sport in Enschede, waar op dat moment leden van Satudarah bij elkaar waren. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Veilig over straat

“Wolf” zelf zegt niets te maken te hebben met de moordpogingen begin 2017 in Enschede. ‘Ik heb die kapper niet in de fik gezet en ik ben ook niet degene die die zigeuner heeft beschoten. Ik snap niet dat ik vastzit en andere mensen los lopen.’ Wie het wel heeft gedaan, zegt hij niet: ‘Als ik vrij kom, wil ik nog wel veilig over straat kunnen. Voor hetzelfde geld krijg ik een kogel in mijn kop’ aldus RTV Oost.

Wolfje

“Wolf” komt binnenkort samen met zijn broertje “Wolfje, de 24-jarige Maurits R., voor de rechter. Maurits R. wordt verdacht van maar liefst 7 moordpogingen. Deze week hoorde hij al 16 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor twee moordaanslagen in Almelo.

Levenslang

De opdracht voor de liquidatie van Etous Belserang in 2017 zou afkomstig zijn van twee verdachten in de tattookillers-zaak. Die zaak gaat over de moord op Onno Kuut die in 2009 zou zijn vermoord kort nadat hij mogelijk in februari de broer van Etous Belserang en Yassin Chakor langs de A4 bij Leiderdorp liquideerde. Eerder deze week eiste het OM levenslang tegen de vier verdachten voor de moord op Kuut.