Informant tegen Chapo krijgt 31 jaar cel

Een Colombiaan is in de Verenigde Staten aan levenslang ontsnapt doordat hij als informant werkte in onderzoek tegen (onder meer) Joaquin “El Chapo” Guzman, de ex-leider van het Sinaloa-kartel. Hij is dinsdag door een rechtbank in Miami (Florida) veroordeeld tot 31 jaar cel voor samenzwering en drugshandel.

Medellín

Henry De Jesus Lopez Londoño bekleedde een invloedrijke positie in het netwerk van de Urabeños, de laatste jaren één van de belangrijkste groepen in de Colombiaanse drugshandel. De 48-jarige Lopez Londoño (alias “Mi Sangre”, mijn bloed), afkomstig uit Medellín, werd in 2012 gearresteerd in Argentinië en uitgeleverd naar de Verenigde Staten. De federale rechter besloot dat hij zijn voorarrest mag aftrekken van zijn straf.

60 ton

Volgens de Miami Herald is Lopez Londoño veroordeeld voor het smokkelen van ongeveer 60 ton cocaïne naar de Verenigde Staten in de periode tussen 2007 en 2012. De openbaar aanklager had levenslange straf geëist omdat de verdachte ook een serie huurmoorden zou hebben verordonneerd, maar daarvoor zag de rechter onvoldoende bewijs.

Confidential informant

De rechter woog ook mee dat Lopez Londoño informatie heeft aangeleverd over de drugshandel van de Mexicaan El Chapo, die in New York terechtstaat. De inhoudelijke behandeling van diens zaak begint na de zomer. De aanklager stelde dat die verklaringen tegen El Chapo inhoudelijk niet veel voorstellen, iets waar de rechter het niet mee eens was.

Lopez Londoño blijkt in het geheim in ieder geval sinds 2010 te hebben gewerkt als een confidential informant (CI) voor de opsporingsdienst ICE (Immigration and Customs Enforcement). Terwijl hij CI was startte justitie in Miami een strafrechtelijk onderzoek tegen hem. De aanklager beschuldigde hem van spelen van dubbelspel tegen de Amerikaanse justitie.

BlackBerry

De aanklager wilde ook dat Lopez Londoño’s beboet zou worden voor 10 miljoen dollar. Ook daar ging de rechter niet in mee omdat niet is vastgesteld dat Lopez zich in die mate persoonlijk heeft verrijkt. Zijn advocaten hadden gepleit voor een aanzienlijk lagere straf (20 jaar cel) omdat hun cliënt vanaf 2009 zou hebben gehandeld onder de directieven van de ICE.

Lopen Londoño zou niet alleen over de Urabeños en El Chapo informatie hebben verschaft, maar ook over belangen van Al Qaida in Zuid-Amerika. Zijn advocaten zeiden dat niet allemaal te kunnen bewijzen omdat federale agenten berichten op zijn BlackBerry telefoon zouden hebben vernietigd.